Nieuws

3 Três dias em Leiria- 3 dagen in Leiria

Familiennachmittag mit Gästen und Gastgebern

Leerlingen bezoeken momenteel onze zusterstad Leiria. De uitwisseling werd opnieuw georganiseerd door de jumelagevereniging van Rheie Town. #

Johanna Rieken beschrijft haar indrukken

Bom dia, eu sou a Johanna. Het trotse tussenresultaat van drie dagen in Portugal, in Leiria om precies te zijn. De stad waar we maandagavond aankomen in het schijnsel van reclame- en straatlantaarns ligt op ongeveer 2 uur rijden van Lissabon. Het is een levendige stad met een kleine centrale kern omgeven door verschillende kleine dorpjes, elk met hun eigen schoonheden. Het is een plek die je moet verkennen, bij voorkeur met een lokale bewoner zoals Marta.

Ik ontmoet haar en haar moeder op maandag, het is laat, we stappen net uit de bus en verbazen ons over de aangename temperaturen. Ze wacht al op me met de andere uitwisselingsstudenten.

We begroeten elkaar, een beetje hobbelig, denk ik, geef ik haar een kusje of schud ik haar de hand? Ze merkt mijn onzekerheid. We omhelzen elkaar en stappen in de kleine auto om naar haar huis te rijden. Zoals veel van de huizen in Leiria ligt het op een kleine heuvel. Ik vind het mooi, het heeft iets. Voor mij ziet het eruit als een gezellig vakantiehuis.

Marta laat me haar vakantiehuis zien, waar ze het hele jaar door woont. De woonkamer, de keuken en tenslotte mijn kamer. Als de houten deur voor me opengaat, word ik begroet door een prachtige afbeelding van Moeder Maria. En er staat ook een beeldje van haar op het kastje aan de muur met een rozenkrans. Ik vraag direct: “ben je gelovig?” Een vraag die op dit moment eigenlijk overbodig is. Maar ze antwoordt: “Nee, niet echt, mijn grootmoeder is erg gelovig en ze komt hier soms op bezoek, dit is haar kamer als ze hier is”.

Later vertelt Marta me dat ze niet in God gelooft, maar er hangt een rozenkrans aan haar bed. Het doet haar denken aan haar grootouders. Ze waren erg gelovig, in tegenstelling tot Marta’s generatie. De cultuur lijkt te veranderen.

Marta is meer geïnteresseerd in voetbal, net als ik. Er is een wedstrijd op TV als ik aankom. We eten samen en kijken naar de wedstrijd. De familie heeft speciaal voor mij vegetarisch eten gekookt, soep met bonen.

De volgende dag beginnen we vroeg.