Nieuws

Een bezoek met vrienden

Auch ein Besuch in Dessau stand auf dem Programm.

Delegatie van de jumelagevereniging van Rheine bezoekt Bernburg op Duitse Eenheidsdag

In prachtig herfstweer bereikten de Rheinen onze Bernburg, waar ze hartelijk werden ontvangen door het jumelagecomité. De eerste berichten werden uitgewisseld tijdens een diner op de Karlsplatz. Verrassend genoeg ontmoetten ze vrienden van Rheine.

Op zondag wachtte de partners een druk programma. Eerst gingen zij naar de nederzetting Zickzackhausen, ook bekend als Anton Saefkow-nederzetting of Friedrichshöhe-nederzetting, een onder monumentenzorg vallende nederzetting in Bernburg, die van belang wordt geacht voor de architectuurgeschiedenis.

De door Heinrich Peus opgerichte Vereniging van Kolonisten van Anhalt bouwde de meeste nederzettingen in Dessau in de jaren 1920. De belangrijkste is Dessau-Ziebigk (Knarrbergsiedlung 183 huizen), waar de uitvoering van de ideeën van de grote tuinarchitect Leberecht Migge, namelijk de ecologische oriëntatie van huis en tuin, voor het eerst werd gerealiseerd door de jonge architect Leopold Fischer. Ook Zickzackhausen werd volgens dit concept gebouwd in 1928. De nederzetting wordt beschouwd als onderdeel van Neues Bauen, hoewel ze parallel aan het werk van het Bauhaus in Dessau werd gebouwd, ging ze haar eigen weg door een meer holistische aanpak (met name de nadruk op tuinen voor zelfvoorziening, conventionele bouwmaterialen, materiaalkringlopen).

In de middag gingen we naar Dessau om het Bauhaus te bezoeken. Het Bauhaus Dessau is een gebouwencomplex in Dessau-Roßlau. Het werd gebouwd van 1925 tot 1926 volgens plannen van Walter Gropius als schoolgebouw voor de kunst-, design- en architectuurschool. Het leidende principe van het Bauhaus was het combineren van architectuur met de andere kunsten als een totaal kunstwerk.

Het gebouw zelf en de meesterhuizen die in de directe omgeving werden opgetrokken, vestigden de reputatie van het Bauhaus als “icoon van het modernisme”. Door de oorlog beschadigde en structureel veranderde delen werden vanaf 1965 grotendeels herbouwd in de geest van het origineel. Het gebouw werd in 1976 gerestaureerd en gedeeltelijk gemoderniseerd. Tussen 1996 en 2006 werd het gebouw opnieuw gerestaureerd en gerenoveerd volgens de principes van de monumentenzorg. Het gebouwencomplex staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Tijdens de rondleiding konden de bezoekers historische ruimtes in het Bauhaus-gebouw ontdekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Deze omvatten de aula, de voormalige directeurskamer en een historische studentenkamer. Ook de meesterhuizen werden onder deskundige leiding bezocht.

De educatieve dag eindigde op de “Saalecamper”, Bernburgs drukbezochte camping. De burgemeester van Bernburg Dr. Silvia Ristow verwelkomde de stadspartners. Zelf was ze jaren geleden naar Rheine geweest tijdens een stage bij het stadsbestuur, wat haar een goede herinnering bleef.

De vice-voorzitter van de jumelagevereniging Rheine, Irja Erben, overhandigde de burgemeester een exemplaar van het tijdschrift “Five Friends”.ene boek”.

In de Schifferklause kreeg de groep een heerlijk herfstmenu voorgeschoteld. Terloops vernamen de deelnemers dat een streng bewaakt geheim nog maar enkele dagen geleden werd onthuld. Een remake van de DDR cultserie “Spuk unterm Riesenrad” wordt op de camping opgenomen. De filmploeg arriveert op 11 oktober. Het wordt dan moeilijk om een hotelkamer te krijgen in Bernburg.

De leden van het comité en het bestuur gebruikten de avond om de toekomst van de stedenband te bespreken. Zij kwamen overeen elkaar regelmatig te blijven bezoeken en de jongeren in de toekomst bij diverse activiteiten te betrekken.

Aan het eind van de reis bezochten de Rheineleden het bruggenfestival in Gröna, een wijk van Bernburg. Sinds 2004 wordt hier elk jaar de Dag van de Duitse Eenheid gevierd met de opening van de Saale-brug. Ook hier verwelkomde burgemeester Dr. Ristow samen met burgemeester Manfred Bartel de gasten op het heropende passagiersschip MS Gröna. Na deze ervaringen van het “Brückenfest” keerde de groep aan het begin van de middag met grote indrukken huiswaarts.