Nieuws

Eenheid graven bij de Hünenborg

Bomen planten voor klimaatbescherming op maandag

Rheine. Dit jaar neemt de stad Rheine opnieuw deel aan de landelijke actie “Einheitsbuddeln” op 3 oktober. Alle burgers worden uitgenodigd een boom te planten op de Dag van de Duitse Eenheid.

Zodat iedereen mee kan graven, hebben de stad en de Technische Dienst (TBR) deze week weer een plantvak bij de Hünenborg voorbereid. Daar kan iedereen die mee wil doen zijn persoonlijke boom planten. Het groene team van TBR heeft gaten geboord in een raster van 2 x 2 meter. Deze hebben een diameter van ongeveer 20 cm en zijn ongeveer 30 cm diep. “Alles wat ontbreekt zijn de bomen. Zo eenvoudig is actieve klimaatbescherming”, zegt Uwe Neuber, hoofd openbaar groen bij TBR, die de participatieve actie promoot. Dus iedereen die geïnteresseerd is en actief wil deelnemen aan het graven kan inheemse bomen zoals esdoorn, berk, beuk of hazelaar meebrengen en deze planten in een van de voorbereide gaten. Breng uw eigen plantgereedschap mee.

Bovendien vragen de TBR-deskundigen ook dit jaar weer om geen exoten te planten, maar inheemse bomen te gebruiken, omdat die het beste passen bij de locatie en het klimaat. Het spreekt vanzelf dat alle meegebrachte plantenpotten en andere gebruiksvoorwerpen worden meegenomen en thuis worden weggegooid. De permanente verzorging van de nieuwe bomen zal in de toekomst worden overgenomen door de afdeling groenvoorzieningen van de Technische Dienst.

De campagne “Einheitsbuddeln” is in 2019 voor het eerst gelanceerd door de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Sindsdien wordt elk jaar op de Dag van de Duitse Eenheid in heel Duitsland gegraven. En iedereen kan meedoen, thuis in de tuin of op een openbare plantdag zoals die in Rheine.