Nieuws

Een hoop problemen

Boetes voor onachtzame hondenbezitters

Rheine. Iedereen kent het, iedereen ergert zich eraan: de schop in de hondenpoep. In parken, midden op de stoep of zelfs op speelplaatsen: De hondenmijnen veroorzaken veel problemen voor veel mensen. De uitwerpselen stinken, bevuilen schoenen en brengen mensen in een slecht humeur. Voor mensen met een handicap is het probleem ernstiger: “Mijn slechtziende dochter woont zelfstandig en gaat graag wandelen. Ze stapt voortdurend in hondenpoep en moet telkens hulp halen om haar schoenen schoon te maken. Dit ergert ons,” beschrijft een burger de situatie van haar dochter. Zelfs voor mensen in een rolstoel of met een rollator of kinderwagen is de hondenpoep op de banden een echte puinhoop die niet met een stukje gras of een zakdoek kan worden opgeruimd. Naast het vuil en de nare geur kunnen hondenuitwerpselen ook een gevaar voor de gezondheid worden als ze virussen, parasieten of andere ziekteverwekkers bevatten. Dit is een absolute no-go, vooral op speelplaatsen, omdat kinderen graag alles aanraken en hun handen in hun mond stoppen. Daarnaast is het sinds kort uitdrukkelijk verboden om honden mee te nemen op speelplaatsen. De enige uitzonderingen zijn geleidehonden en blindengeleidehonden.

Over het algemeen zijn hondenbezitters verplicht de poep van hun dieren op te ruimen. Wie echter wordt betrapt op het laten rondslingeren van de uitwerpselen van zijn viervoeter kan een boete krijgen van meer dan 50 euro op Rheine. De stad verhelpt dit door Technische Werken Rheine (TBR) hondenpoepzakjes te laten plaatsen en op voorraad te houden in openbare parken zoals het Salinenpark, Walshagenpark of Stadtpark. Andere automaten in het stadsgebied worden verzorgd door de adviesraden van het stadsdeel of door vrijwilligers. “Dit is een dienst van de stad, waarvan we hopen dat hij de burgers aanmoedigt om verantwoord om te gaan met hun honden en hun afval”, benadrukt Jens Hassink, die bij de openbare orde verantwoordelijk is voor het hondenbezit. Belangrijk: De volle poepzakken moeten in de vuilnisbakken belanden – en niet in de volgende struik of als “decoratie” aan een tak of hek hangen.

De hausse aan huisdieren sinds het begin van de Coronapandemie is ook merkbaar op Rheine. Zo werden in 2021 in totaal 5790 honden geregistreerd in Rheine – ruim 180 meer dan in 2019. Meer honden maken ook meer rommel. Dat is op zich geen probleem als iedereen zich aan de regels houdt. De stad Rheine wil niet overgaan tot meer drastische maatregelen zoals de pieppremie of het DNA-onderzoek van hondenpoep, waarover momenteel elders wordt gesproken. “We hopen dat hondenbezitters hun gezond verstand zullen gebruiken. Bovendien is de meerderheid zich bewust van haar plicht. Het is jammer als enkelingen door hun wangedrag de hele reputatie van hondenbezitters in diskrediet brengen,” voegt Hassink eraan toe.