Nieuws

Huldiging van de stagiairs van de stad Rheine voor collecte ten gunste van de Oorlogsgravencommissie

Gruppenfoto vor der Internationalen Jugendbegegnungsstätte des Volksbundes

Bezoek aan het oorlogsgraf in Ysselsteyn/NL

Vergezeld door burgemeester Dr. Peter Lüttmann en opleidingsmanager Florentine Kühs-Sandmann bezochten de stagiairs van de stad Rheine het Duitse oorlogsgraf in Ysselsteyn. Dit was niet zonder reden. Elk jaar in november zamelen de stagiairs geld in voor de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e. V. (Duitse Oorlogsgravencommissie) in het kader van de huis- en straatcollecte voor het behoud van oorlogsgraven.

Al op de heenreis deed de regionale directeur van de Oorlogsgravencommissie, Jens Effkemann, verslag van het uiteenlopende takenpakket van de organisatie. Effkemann had de excursie, die gesponsord werd door de Stichting “Herinnering en Vrede”, vooraf met veel inzet gepland.Na een korte ontvangst in het nieuwe bezoekerscentrum begon de rondleiding, waarbij dieper werd ingegaan op enkele individuele lotgevallen en verhalen van de doden die in de ongeveer 32.000 graven begraven liggen. De graven bevatten Duitse soldaten die in beide wereldoorlogen zijn gesneuveld, maar ook burgers. Wie slachtoffer is en wie dader, bevindt zich vaak in een grijs gebied. De vele lotgevallen en het feit dat het merendeel van de begravenen pas 18 jaar oud was, zorgden voor een bedachtzaam gevoel in de groep. Er werd ook gestopt bij het graf van een gevallene van Rheine.Na de indrukwekkende rondleiding en een middagsnack konden de cursisten kennismaken met andere lotgevallen in de tentoonstelling van het Bezoekerscentrum en originele voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog bekijken.Daarna bezochten de cursisten het Internationale Jongerenontmoetingscentrum van de Duitse Oorlogsgravencommissie, dat direct naast de oorlogsgravensite ligt en gebruikt wordt voor het historisch-politieke educatieve werk van de organisatie. Daar kregen ook de stagiairs van Rheine een bijzondere onderscheiding. Zij zamelen immers al tientallen jaren elk jaar met steun van de heer Wilfried Hötzel (districtsdirecteur van de Oorlogsgravencommissie) donaties in voor de vereniging, die voor bijna 70 % van haar inkomsten afhankelijk is van dergelijke donaties. Burgemeester Dr. Peter Lüttmann maakte van de gelegenheid gebruik om te vermelden dat hij dit ook had gedaan tijdens zijn opleiding aan de stad Rheine.

Uitreiking van de Bronzen Orde door Jens Effkemann aan Pia Löthmeier.

Als dank voor de jarenlange inzet kregen de stagiairs uit handen van de heer Effkemann een bronzen medaille. Een geweldige verrassing voor alle betrokkenen!Aan het eind van de dag stond een bezoek aan het oorlogsmuseum in Overloon op het programma. Hier werd de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederlands perspectief gepresenteerd in een interessante tentoonstelling. Een groot aantal militaire voertuigen zijn hier ook tentoongesteld voor de bezoekers.In de late namiddag ging het reisgezelschap terug naar Rheine. Iedereen was het erover eens dat het een geslaagde en informatieve reis was geweest!

Foto’s: Persdienst