Nieuws

“Laat de gemeenten niet in de steek”.

Dr. Marc Schrameyer

Oekraïne-oorlog en energiecrisis: Dr. Peter Lüttmann en Dr. Marc Schrameyer eisen steun van de deelstaat NRW bij de opvang van vluchtelingen

Dr.Peter Lüttmann

Rheine. “Wij burgemeesters van het district Steinfurt zien de komende maanden met grote bezorgdheid tegemoet” – zo staat het in een brief aan minister-president Hendrik Wüst van NRW, die Dr. Peter Lüttmann en zijn ambtgenoot in Ibbenbüren Dr. Marc Schrameyer als woordvoerders van de burgemeesters in het district al op 5 september 2022 naar de staatskanselarij hebben gestuurd.

De reden: de energiecrisis en de energievoorziening als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn momenteel zo dominant in de media dat andere kwesties aan aandacht hebben ingeboet. Met name de opvang van mensen die Oekraïne zijn ontvlucht – een taak die steden en gemeenten al maanden voor grote uitdagingen stelt en zal blijven stellen. “De solidariteit met de mensen uit Oekraïne is groot,” zegt dr. Marc Schrameyer, “maar we lopen nu wel tegen de grenzen van onze mogelijkheden aan.”

De burgemeesters vrezen dat door de snelle bezetting van wat zij zien als onvoldoende voorzieningen in de staat, zeer veel van de nog te verwachten Oekraïners over de gemeenten zullen moeten worden verdeeld – zonder voldoende aanlooptijd. “De huisvestingsmogelijkheden in de gemeenten zijn echter grotendeels uitgeput,” zegt Dr. Peter Lüttmann. Daarom is de factor tijd zo belangrijk voor de steden en gemeenten, zegt hij, om zelfs maar een realistische kans te hebben om meer capaciteit te creëren. “De woningmarkt staat al zwaar onder druk, vooral in de gemeenten die onevenredig veel mensen uit Oekraïne hebben opgenomen. We worden daar nu geconfronteerd met een sterke concurrentiesituatie.” Gym of containeroplossingen moeten indien mogelijk worden vermeden. “We hebben allemaal de plicht om de mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten een waardig onderkomen te bieden.

Daarom roepen de burgemeesters van het district Steinfurt de deelstaat NRW op: “Laat de gemeenten niet in de steek! We hebben uw steun nodig, want we kunnen deze enorme taak niet alleen aan.” Zij zien de inspanningen van de staat om de situatie te bezweren, maar: “Er moet op staatsniveau meer opvangcapaciteit worden gecreëerd om de steden en gemeenten te ontlasten. De realiteit ter plaatse moet eindelijk worden erkend en er moet snel en onbureaucratisch worden opgetreden”, verklaren Dr. Lüttmann en Dr. Schrameyer eensgezind.