Nieuws

De spannende reis naar de partners – Deel 3

Amber museum in Palanga en op de “berg” van kruisen

Op de derde dag van de burgereis van de jumelagevereniging naar de zusterstad Trakai in Litouwen, gingen we naar Palanga. Eerst was er een wandeling door het park van Palanga.

In het barnsteenmuseum werd aan de bezoekers uitleg gegeven over barnsteen. Van de verwerking tot het gebruik als medicijn.

De Kruisberg, die daarna werd bezocht, is een katholiek en toeristisch bedevaartsoord.

De berg ligt ongeveer 12 km ten noorden van Šiauliai, 1,5 km ten oosten van de rijksweg A12, die van Šiauliai via Joniškis naar Riga loopt. De naam Hill of Crosses is gebruikelijk in het Duits, maar vanwege de geringe hoogte van tien meter ligt de naam Hill dichter in de buurt. Een smalle trap van houten planken leidt over de zadelvormige dubbele heuvel. Het is de gewoonte van pelgrims om op deze heuvel kruisen te plaatsen, vaak verbonden met een wens of een dankzegging. Bij de kruisheuvel legde reisleider Wolfgang Nehus uit waar de legenden of de geschiedenis van de kruisheuvel vandaan komen. Een paar jaar geleden was Nehus met misdienaars van de H. Elisabethparochie naar Litouwen gegaan om giften te overhandigen aan het kindertehuis in Trakai. Bij die gelegenheid bezochten zij ook de Kruisheuvel en richtten een kruis op.

De groep kwam op tijd om 19.00 uur in het hotel in Vilnius aan en sloot de dag af met een glas bier en wat echte Litouwse wodka.