Nieuws

Fietsvrienden op de Lingener Straße

Caritasverband Rheine onderscheiden als “fietsvriendelijke werkgever

Rheine. cpr. Een aangenaam bezoek aan het Caritas huis in de Lingener Straße. Andreas Bittner, vertegenwoordiger van het initiatief “Fietsvriendelijke Werkgever” en Norbert Poll van de Algemene Duitse Fietsclub (ADFC) Rheine bezochten afgelopen donderdag het Caritashuis om de Caritasvereniging Rheine het certificaat “Fietsvriendelijke Werkgever” te overhandigen. “Als meer mensen met de fiets naar het werk gaan, draagt dat bij aan beweging en dus aan gezondheidsbevordering”, legt Alexander Breulmann uit, die bij Caritas Rheine verantwoordelijk is voor duurzaamheid en klimaatbescherming. “Het is bewezen dat fietsers minder ziektedagen hebben en ook een lager risico op infecties. De kosten voor brandstof voor de verbrandingsmotor vallen dan natuurlijk ook weg. Fietsvriendelijke maatregelen maken deel uit van het operationele milieubeheer van Caritas Rheine en dragen uiteraard bij tot de bescherming van het klimaat”, vervolgt Breulmann.

Als aanbieder van sociale voorzieningen denkt Caritas ook met overeenkomstige concepten mee. Zo werd in een instelling voor geesteszieken een concept ontwikkeld voor gezamenlijke dagelijkse boodschappen per bakfiets in plaats van per auto.

In het fietsvriendelijke Rheine is de Caritas-vereniging nu als eerste in heel Duitsland met succes geauditeerd als “fietsvriendelijke werkgever”. “Gezien de landelijke aanwezigheid van Caritas en haar sterke wortels in het vrijwilligerswerk en in de lokale gemeenschappen, is Caritas Rheine een uitstekende multiplicator voor actieve, duurzame mobiliteit”, zegt Bittner, die blij is met de inzet van de welzijnsvereniging.

“Wij zijn erg blij met deze prijs en zijn er ook een beetje trots op dat wij hem zo maar “uit de lucht” hebben kunnen plukken. Het toont aan dat we al een tijdje op de goede weg zijn om duurzame mobiliteit te promoten,” voegt Caritas-bestuurslid Dieter Fühner toe.

ADFC reikt deze EU-brede certificering sinds 2017 uit. Nu heeft de Caritasvereniging het begeerde “zilveren” zegel gekregen. Maar wat is eigenlijk een fietsvriendelijke werkgever? Fietsvriendelijke werkgevers besparen middelen en gaan verstandig met de financiën om: Fietsparkeren is per saldo goedkoper en vergt minder ruimte dan autoparkeren. Degenen die werknemers op de fiets krijgen, profiteren dus meerdere malen. Bovendien is bewezen dat regelmatige lichaamsbeweging de gezondheid en de motivatie verbetert.

De volgende audit voor een certificaat zal in 2025 plaatsvinden. Breulmann is ervan overtuigd dat Caritas Rheine zich tot die tijd zal blijven ontwikkelen om het niveau “Goud” te verdienen.

Foto: Het certificaat voor Caritas werd overhandigd door de vertegenwoordigers van de ADFC: Norbert Poll (l.) en Andreas Bittner (r.) aan (vanaf links) Stefan Gude (Hoofd Verenigingsbeleid en Communicatie), Alexander Breulmann (Klimaatbescherming en Duurzaamheid bij Caritas Rheine) en Caritas-bestuurslid Dieter Fühner.