Nieuws

Monumentendag in de stedelijke musea van Rheine

Alle drie de gemeentemusea van Rheine zijn op zondag 11 september open voor de Open Monumentendag en er zijn speciale gratis aanbiedingen voor jong en oud. In het Falkenhof Museum zal rondleidster Marianne Probst om 11 uur de bezoekers rondleiden door de geschiedenis en architectuur van het gebouw. U komt onder andere te weten waar zich vroeger de keuken van de Falkenhof bevond en dat de oostelijke vleugel en het middengebouw oorspronkelijk niet rechtstreeks met elkaar verbonden waren.

Om 15.00 uur en 16.30 uur beginnen twee rondleidingen in het klooster van Bentlage, eveneens met aandacht voor de architectuurgeschiedenis. Reisleidster Christel Mahlmann doet verslag van de periode vanaf 1437, toen de kruisvaarders hun kloostercomplex in Bentlage bouwden van plaatselijke zandsteen, volgens het ideale plan van een complex met vier vleugels en een kloostergang, dat zich sinds de vroege Middeleeuwen geleidelijk over heel Europa had verspreid.

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar heet deze middag: Op naar het museumatelier! Tussen 15.00 en 17.30 uur kunnen zij hun eigen schilderij van het klooster maken onder het motto “Met penseel en palet”. Deze activiteit zal worden begeleid door museumgids Paula Winter. Voor doeken en acrylverf wordt gezorgd, en er worden nuttige tips gegeven over hoe je de geweldige beeldmotieven kunt maken.

Het derde indrukwekkende monument is het Zoutkookhuis, dat in de jaren 1740 werd gebouwd in opdracht van de Vereniging van Zoutziederijen van Münster. Van 11.00 tot 15.00 uur geeft rondleidster Christel Schmitz boeiende informatie over de geschiedenis van deze pre-industriële productielocatie en leidt zij de bezoekers in dialoog door het huis – die ook welkom zijn om een omweg te maken naar de voormalige woning van de zoutziederij-inspecteur, waar nu een museum is gevestigd dat is gewijd aan de schrijver Josef Winckler.

Museum Falkenhof, Museum Kloster Bentlage en het Zoutkookhuis zijn op Monumentendag ook onafhankelijk van de programma’s tot 18.00 uur geopend. De toegang, rondleidingen en doe-activiteiten voor kinderen zijn gratis. Informatie: Gemeentemusea Rheine 05971 – 920610.