Nieuws

Landelijk sirene repetitie alarm op 8 september

Rheine. Op donderdag 08 september 2022 vindt in Noordrijn-Westfalen een sirenetestalarm in de hele deelstaat plaats. Om 11.00 uur precies zullen de sirenes afgaan in alle gemeenten, inclusief Rheine. Bovendien zullen de waarschuwingsapps “NINA” (Emergency Information and News App van de federale regering) en “KATWARN” het sirene-repetitiealarm begeleiden door middel van push-notificatie.

Het nationale sirenetestalarm dient om de sirenetinfrastructuur te testen en tegelijkertijd de bevolking bewust te maken van sirenesignalen. “Het technisch testen van sirenes is belangrijk. Alleen als dit regelmatig wordt getest, kunnen ook de werking en de betrouwbaarheid worden gecontroleerd. Met een landelijk sirene-testalarm willen we tegelijkertijd het bereik voor het thema gebruiken, zodat de burgers ook iets met de sirenegeluiden kunnen doen”, licht minister Herbert Reul van Binnenlandse Zaken de maatregel toe.

Vanwege de oorlog in Oekraïne werd het laatste sirene-oefenalarm in maart 2022 op korte termijn geannuleerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen, om te voorkomen dat de bevolking onrust zou stoken of zelfs op het verkeerde been zou worden gezet, en om de mensen die naar ons zijn gevlucht de nodige rust en veiligheid te bieden.

Wat zal er donderdag te horen zijn?

Het begin van het testalarm zal worden geactiveerd met een 1 minuut durende continue toon voor de alles-veilig. Dit zal worden gevolgd door de 1 minuut durende stijgende en dalende jammertoon voor de waarschuwing. In geval van nood worden alle burgers verzocht zich bij dit geluid onmiddellijk naar een gebouw te begeven en de radio aan te zetten voor nadere informatie. Er wordt ook informatie gepubliceerd op de websites van de autoriteiten. 110 en 112 mogen echter alleen in noodgevallen worden gebeld. Tenslotte klinkt opnieuw het “alles veilig”-signaal.