Nieuws

Partners peddelen in harmonie

Bijeenkomst van de jumelagevereniging Rheine met het comité van Borne aan de Eems

In een kleine training legde Jochen Bruns de speciale manier van peddelen in een drakenboot uit.

RHEINE. Waarom niet het water op? Dat dachten de bestuursleden van de jumelagevereniging Rheine, toen zij het partnercomité van Borne uitnodigden voor de traditionele partnerdag. En zo kwamen zij afgelopen zaterdag op het terrein van de PC Emsstern bijeen om onder het genot van koffie en gebak nieuwtjes uit te wisselen, om zogezegd samen op het water de juiste koers te vinden, en om vervolgens bij het diner in de Boten Veit op de Borneplatz de ervaringen te evalueren – maar ook om naar de toekomst te kijken. Volgend jaar wordt het 40-jarig bestaan van de jumelage tussen Rheine en Borne gevierd. En er zijn wat ideeën!

Op de koffiefeest in het clubhuis van de PCE heette voorzitter Reiner Wellmann eerst de gasten uit Nederland hartelijk welkom. Hij bedankte PC Emsstern, die niet alleen zijn grote drakenboot ter beschikking had gesteld voor de tocht op het water. Bestuurslid Jochen Bruns had toegezegd de boot te besturen en de gasten vooraf informatie over de vereniging te geven en tijdens de tocht interessante details over gebouwen, natuurbehoud en de geschiedenis van de watersport in Rheine aan te dragen.

Na de theorie kwam de praktijk.

Dat drakenbootvaren een zware sport kan zijn, ondervonden de deelnemers tijdens een korte sprint richting Ludgerusbrücke. De peddelaars brachten een kort bezoek aan het stadscentrum, keerden kort voor de stuw om en werden vervolgens bij de steiger met spanning opgewacht. Niet alle leden waren meegekomen.

Na een “Anlegeschluck”, een toast op de geslaagde tournee, ging iedereen naar de Borneplatz, waar de partners de dag afsloten met een diner. Maar zij zullen elkaar waarschijnlijk binnenkort weer ontmoeten, omdat de activiteiten voor het jubileumjaar al gezamenlijk moeten worden aangepakt. Zo is het de uitdrukkelijke bedoeling van beide partijen om het jaren geleden uitgezette fietspad, dat de twee steden met elkaar verbindt, opnieuw aan te leggen en langs de route meer toeristische informatie en interessante bezienswaardigheden aan te brengen.

Gastheren en gasten proostten op het partnerschap tijdens het afsluitende diner op de Borneplatz.

Het volgende gezamenlijke evenement is een openbaar concert door het “Overijssels Byzantijns Mannenkoor” op 13 november om 17.00 uur in de stadskerk van St. De voorbereidingen hiervoor zijn net begonnen.