Nieuws

Gemeente Rheine roept op tot zelfpluk

Yellow Ribbon” oogstproject tegen voedselverspilling

De appelbomen in Rheine zitten vol met heerlijk fruit. Om te voorkomen dat overtollig fruit bederft, initieert ZEHN – Centrum voor voeding en huishoudkunde Nedersaksen – voor de derde keer het oogstproject “Yellow Ribbon”, waaraan ook de stad Rheine deelneemt. Het gele lint rond een appelboom laat zien: Hier kunnen zelfplukkers gratis en zonder overleg fruit oogsten voor eigen gebruik.

Rheine. Gele linten sieren vooral appelbomen in het Rheinegebied. De fruitoogst gaat door tot oktober. Met het gele lint markeren eigenaars van appelbomen de bomen waarvan zelfplukkers gratis en zonder overleg voor eigen gebruik mogen plukken. Dit voorkomt dat overtollig fruit bederft. Wie zijn eigen fruit wil plukken, moet het volgende in acht nemen: Fruit mag alleen binnen handbereik worden geplukt of van de grond worden opgeraapt. In bomen klimmen is niet toegestaan. Ook mag het gele lint van het oogstproject niet worden verward met andere linten: In de fruitteelt bijvoorbeeld wordt bindmateriaal van geel rubber gebruikt om de rechte groei te ondersteunen. Oogsten is alleen toegestaan op plaatsen met papieren ZEHN Yellow Ribbons en vrijgaveberichten.

Website met locaties

Op de website www.zehn-niedersachsen.de/standortkarte kunnen zelfplukkers een overzicht vinden van de vele locaties. In Rheine , bijvoorbeeld, kunt u in het Salinenpark uit talrijke bomen kiezen. “Vorig jaar werden de gele linten die door de TBR waren opgehangen verschillende keren door onbekenden verwijderd. Toch is zelfplukken ook toegestaan in het Salinenpark”, legt Milena Schauer, assistent-commissaris voor planning en bouw, uit. De stad Rheine en de Technische Werken zetten zich in voor de uitvoering van het oogstproject in de regio. Iedereen die zin heeft om voedsel te redden van bederf of zelf fruit wil oogsten, kan meer informatie over het oogstproject krijgen bij Franziska Moß van de stad Rheine (05971/939 460, of op de ZEHN-website op www.zehn-niedersachsen.de/gelbesband.

Achtergrond: Het in Oldenburg gevestigde Centrum voor voeding en huishoudkunde Nedersaksen (ZEHN) bevordert de waardering van voedsel naast de thema’s voeding, huishoudkunde en dagelijkse vaardigheden. ZEHN heeft voor de derde keer het Yellow Ribbon oogstproject in Nedersaksen geïnitieerd. Vorig jaar werden meer dan 3.300 gele lintjes uitgedeeld.