Nieuws

Voor de grote verhuizing

In het kader van de herinrichting van het centrum van het stadhuis zal ook de stadsbibliotheek volledig worden gemoderniseerd.

Alternatieve locatie voor de stadsbibliotheek aan de Osnabrücker Straße

Rheine. De werkzaamheden voor de “functionele uitbreiding, herstructurering en modernisering van het centrum van het stadhuis, met inbegrip van de bibliotheek” zijn begonnen. De gemeentelijke bibliotheek zal voor de duur van de bouwwerkzaamheden verhuizen naar het stadhuiscentrum. Al wie hongerig is naar onderwijs moet tot zaterdag 20 augustus 2022 media inslaan, want de bibliotheek gaat pas half oktober weer open op de tijdelijke locatie. De uitleentermijnen lopen pas eind oktober af. Alle digitale diensten van de bibliotheek zullen ondanks de verhuizing onbeperkt beschikbaar zijn.

Tijdelijke locatie in de Osnabrücker Straße

De gemeentelijke bibliotheek in Rheine zal van 22 augustus tot half oktober gesloten zijn. Voor de duur van de omvangrijke renovatiewerkzaamheden in het centrum van het stadhuis verhuist de bibliotheek tijdelijk naar de Osnabrücker Straße 84 (voormalige TOOM-Markt).

In het kader van de herinrichting van het Stadhuiscentrum zal de gemeentelijke bibliotheek volledig worden gerenoveerd en gemoderniseerd. De bibliotheek heeft een concept ontwikkeld waarin de toekomstige behoeften aan bibliotheken als gevolg van maatschappelijke en technologische veranderingen worden beschreven.

De vernieuwde bibliotheek wordt een ontmoetingsplaats voor de stedelijke samenleving, een digitaal competentiecentrum en de toegangspoort tot levenslang leren en onderwijsmogelijkheden; het wordt een plaats van integratie en participatie. De bibliotheek zal voor het grootste deel op de begane grond van het centrum van het stadhuis worden gevestigd, met grote raamgevels die uitkijken op het busstation en het Staelsche Hof. Er zal een nauwe verbinding zijn met een café. De bovenruimte van de bibliotheek zal toegankelijk zijn via een ruime trap. Boven zijn er veel werkplekken en kamers en, als hoogtepunt, een leestuin op het dak. “De bibliotheek in het gemoderniseerde centrum van het stadhuis zal ertoe bijdragen dat de stad beminnelijk en aantrekkelijk blijft. Voor de noodzakelijke renovatiemaatregelen nemen wij dan ook de moeite om naar een alternatieve locatie te verhuizen en hopen dat de bezoekers van de bibliotheek de weg naar de Osnabrücker Straße zullen vinden. Alle diensten zullen daar volledig beschikbaar zijn. We verwachten dat we half oktober weer operationeel zijn. Uiteraard zullen onze digitale diensten de klok rond beschikbaar zijn, zonder onderbreking,” aldus Elsbeth Wigger.

De bibliotheek in de voormalige Toom-Markt aan de Osnabrücker Straße is gemakkelijk te bereiken. Een bushalte is bijna voor de deur, parkeerplaatsen kunnen gratis worden gebruikt en ook fietsen kunnen worden gestald. De bibliotheekzaal is licht en vriendelijk – een hoogtepunt hier is zeker de “Berlijnse Muur”. Originele onderdelen worden weergegeven in het venstergebied. De geschiedenis komt hier tot leven. “We plaatsen de biografieën bij deze historische tentoonstellingen,” meldt Elsbeth Wigger.

De verhuizing van de bibliotheek moet begin 2024 voltooid zijn. Dan is de volgende verhuizing en zal het terugkeren naar het centrum van de stad.

Hoogtepunt in het tijdelijke onderkomen: originele delen van de Berlijnse Muur.

De tijdelijke woning aan de Osnabrücker Straße 84.

———————————————————————————————————————————————————————————————–

Laatste mogelijkheid tot lenen voor de verhuizing: zaterdag 20 augustus 2022

Opening van de tijdelijke huisvesting:Half oktober

Onze openingstijden – Stadhuiscentrum en alternatieve panden

Maandag14 – 18 h
Dinsdag – Vrijdag10.00 – 18.00 uur.
Zaterdag10.00 – 13.00 uur.

Foto 1 (architectenbureau Kresings): In het kader van de herinrichting van het centrum van het stadhuis zal ook de stadsbibliotheek volledig worden gemoderniseerd.

Foto 2 (Stadsbibliotheek Rheine):

Foto 3 (Stadsbibliotheek Rheine):