Nieuws

Duidelijk nee tegen aanranding

Veiligheid op het Emsfestival Nieuwe campagne voor vrouwen

Volgend weekend (28-31 juli 2022) begint het traditionele Emsfeest, bekend tot ver buiten Rheine. Vier dagen lang zullen de oevers van de Ems, het drijvende podium en de binnenstad met zijn kroegen en bars het absolute middelpunt van de stad worden.

Uitbundige avonden en nachten vol plezier herbergen echter ook gevaren voor vrouwen en meisjes. Om zoveel mogelijk veiligheid te kunnen bieden, starten het gespecialiseerde adviescentrum tegen seksueel geweld (Diakonie WesT e.V.), de gelijkekansenfunctionaris van de stad Rheine en Rheine.Tourismus.Veranstaltungen.EV de campagne “Is Luisa hier?”.

Met deze vraag kunnen vrouwen zich tot het loketpersoneel wenden voor snelle en discrete hulp als zij zich lastig gevallen voelen. Ook het cateringpersoneel van het Emsfestival doet mee aan de campagne.

De hulp kan er heel anders uitzien. Zo kan bijvoorbeeld een taxi worden gebeld, kunnen vrienden en begeleiders van de vrouwen worden ingelicht of kan, op verzoek van de betrokken vrouw, de politie worden gebeld. Luisa helpt niet alleen in concrete situaties, de mogelijkheid van laagdrempelige hulp geeft al een gevoel van veiligheid. De campagne is bedoeld om meer bekendheid te geven aan het probleem van seksuele intimidatie en om vrouwen te beschermen.

“Goede vieringen hebben goede randvoorwaarden nodig en attente gastheren. Wij zijn blij dat wij het betrekkelijk nieuwe project “Luisa” bij evenementen in Rheine kunnen uitvoeren. Het helpt om het bewustzijn te vergroten en een duidelijk signaal af te geven tegen seksueel geweld,” leggen Ria Mester, Gaby Beckmann en Anja Ohlrogge uit. “Wij willen het vieren veiliger maken en de remmingsdrempel om hulp te vragen verlagen”, bevestigen de samenwerkingspartners.