Nieuws

Rustig Enschede

We gaan af en toe graag naar Enschede. Het leven bruist hier, de mensen zijn interessant en de winkels zijn opwindend. Maar dat Enschede ook rustige kanten heeft, hebben we vandaag in de Jakobuskerk kunnen ervaren.

De prachtige bogen, hoeken en nissen en de bijzondere lichtinval in de architectuur van de achthoekige St. Jacobuskerk maken deze kerk tot een van de mooiste van Enschede.

In 1931 kregen de architecten H.W. Valk en J.M. Sluymer de opdracht een rooms-katholieke kerk te ontwerpen (St. Jacobus de Meerdere=Jacobus de Oude). Aan de zuidkant van de Grote Markt stond vroeger een kerk met dezelfde naam, gebouwd in 1841/42 naar een ontwerp van Kram. Deze kerk brandde volledig af in de verwoestende brand van 1862. In 1863 werd een neogotische, driebeukige basiliek gebouwd naar ontwerp van Van de(n) Brink. Deze St. Jacobskerk moest in de jaren twintig van de vorige eeuw worden vervangen. De opdracht gaf de voorkeur aan een centraal gebouw met twee koepels, waardoor de gemeente van drie kanten zicht had op het altaar. De keuze voor het type kerk en de gebruikte bouwstijl kwam voort uit ontevredenheid over de standaard van kerkbouw in de jaren 1920 en over de te sterke invloed van de gotische stijl.

Architectonisch is de kerk gebouwd in neoromaanse stijl, zij het met spitsbogen, en het ruimtelijk effect is Byzantijns.

Jacobuskerk

Oude Markt 1