Nieuws

Van oorlog naar veiligheid in Rheine

De situatie van de vluchtelingen uit Charkiv en hun toekomst werden besproken door (van links): Winfried Hülsbusch van de directie van het Caritas Kinder- en Jeugdhuis, Sarah Lahrkamp, lid van de Bundestag, en Raimund Gausmann, hoofd van het Departement van Onderwijs en Sociale Zaken. Foto: Gerd Cosse

Kinderen van het voetbalinternaat in Kharkiv vonden steun bij Eintracht Rheine en het Caritas-kindertehuis

Het is een levendige groep tijdens de lunch. Jongens tussen 12 en 15 jaar “slaan aan het werk”. Ze hebben net intensief gevoetbald. Onder hen is Sarah Lahrkamp, lid van de Duitse Bundestag en vertegenwoordiger van kinderen in haar SPD-parlementaire fractie. De sfeer is ontspannen, er wordt veel gelachen en gegrapt.

Maar schijn bedriegt: de 16 kinderen, zeven moeders en twee vierjarigen hebben een gevaarlijke reis gemaakt: ze zijn gevlucht uit Kharkiv in Oost-Oekraïne, een stad van meer dan een miljoen inwoners die bijna volledig verwoest is door de Russen.

Er is een voetbalinternaat in Kharkiv waar deze kinderen tot nu toe een zorgeloos leven konden leiden. Stepan Korytnyk was een van hen. De familie Korytnyk en hun drie kinderen ontvluchtten het land echter kort voor het uitbreken van de oorlog en kwamen via een omweg in Rheine terecht. Vader Serhiy was een succesvol coach van een tweede divisie voetbalteam in Oekraïne, dus was het niet meer dan normaal dat Korytnyk snel contact legde met FC Eintracht Rheine.

Via Sergej Korytnyk, kregen Jörn Eversmann en Markus Wersching van Eintracht een oproep om hulp uit Oekraïne. “We hebben toen besloten de mensen te helpen en hen in veiligheid te brengen in Duitsland,” legt Eversmann uit.

Het kinder- en jeugdhuis Caritas werd spontaan opgericht en ook de jumelagevereniging van de stad werd om steun gevraagd. Afgelopen woensdag zijn vier Bullys met chauffeurs van de FCE en Caritas op weg gegaan naar de Pools-Oekraïense grens. Hier werden de moeders en kinderen opgehaald en kwamen vrijdagnacht om 4.30 uur aan in het kinder- en jeugdhuis aan de Unlandstraße. De vervoerskosten werden gedeeld door FC Eintracht Rheine, het Caritas-kindertehuis en de jumelagevereniging.

Zoals Winfried Hülsbusch van de directie van het Caritas-kindertehuis uitlegde, werden de 25 mensen ondergebracht in vier huisgemeenschappen. Moeders worden ook ondergebracht in elke huisgemeenschap, zodat de kinderen hun directe contactpersoon hebben. Ook de deskundigen van de Caritasvereniging waren hierbij betrokken, evenals die van de stad Rheine, waarvan het hoofd van de school- en sociale afdeling, Raimund Gausmann, eveneens een bezoek bracht aan het kindertehuis om zich op de hoogte te stellen van deze ongewone hulpactie. Hij prees de gezamenlijke inzet van FC Eintracht Rheine, het kinder- en jeugdhuis Caritas en de partnerschapsvereniging.

“Eigenlijk hadden we deze mensen hier in Rheine niet hoeven op te nemen, omdat ons toelatingsquotum al op 140 procent ligt,” zei Gausmann. Andere gemeenten en steden in het district hebben een instroompercentage van ongeveer 40 procent, zei hij, waarbij hij een lichte knipoog naar andere gemeenten maakte. Dit is echter een speciaal geval. Het was geen kwestie van individuen, maar van een groep die men niet uit elkaar wilde halen. Daarom heeft de stad Rheine haar volledige steun toegezegd. Ook al waren er problemen in verband met de financiering van de accommodatie die tot dusver niet bekend waren. De “niet-begeleide kinderen” waren door de stad “onder haar hoede” genomen. Voor de andere kinderen en hun moeders wordt momenteel naar een oplossing op langere termijn gezocht. Ook moest worden nagegaan op welke scholen en in welk soort scholen de kinderen na de vakantie zouden worden geplaatst. Allereerst moet de status en het leerniveau van elk individueel kind worden vastgesteld.

Dergelijke problemen op het gebied van huisvesting, financiering en scholing namen vervolgens ook veel ruimte in in de discussie met Sarah Lahrkamp, lid van de Bundestag. Alle deelnemers waren het erover eens dat de gemeenten ook van de federale regering meer steun moeten krijgen bij de opvang van vluchtelingen. Ook op de langere termijn, aldus Gausmann: “Wij moeten altijd reageren en kunnen niet betrouwbaar plannen.”

De kinderen merkten echter niets van deze problemen. Zij waren weer op weg naar de Delsen, waar elke dag vele voetbalprogramma’s op de kickers wachten.

“Ik zag vandaag tevreden en gelukkige kinderen,” zei het parlementslid. “Ik was verbaasd hoe open en onzelfbewust ze met me praatten”. Ze zei dat het fijn was dat de kinderen hier in Rheine in alle rust konden voetballen, “zonder de voortdurende angst dat er iets ergs zou gebeuren!”

…………………………………………………………………………………..

FC Eintracht Rheine, het kinder- en jeugdhuis Caritas en de jumelagevereniging van de stad willen de vluchtelingen uit het oorlogsgebied blijven steunen. Om te kunnen blijven helpen, worden geldelijke donaties op de rekening gevraagd: IBAN DE 65 4035 0005 0000 0642 53 onder vermelding van “Hilfe für die Ukraine” bij de Stadtsparkasse Rheine.

De vernielde kostschool van FC Metalist Kharkiv (Foto’s: privé)