Nieuws

Kinderen van scheiding en echtscheiding

Start van de groep vanaf 13 september

Rheine. cpr. In Duitsland worden elk jaar meer dan 130.000 kinderen getroffen door de scheiding of echtscheiding van hun ouders. Elk derde huwelijk is al gescheiden. Een stijgende tendens kan worden waargenomen na de twee jaar durende Corona-situatie. Voor de kinderen betekent de scheiding of echtscheiding van hun ouders dat zij te maken krijgen met een ingrijpende verandering van hun leefomgeving. De “innerlijke chaos” in deze situatie van ontreddering komt niet zelden tot uiting bij de getroffen jongens en meisjes in lichamelijke symptomen of gedragsproblemen. Kinderen worden merkbaar verdrietig, trekken zich terug, gaan stelen of presteren op school beduidend minder. Het scala van mogelijke reacties op de echtscheidingssituatie is divers.

In de groep werken de kinderen op een ludieke en taalkundige manier samen met het personeel van het adviescentrum om hulp te vinden voor hun nieuwe levenssituatie. De hoop op een mogelijke hereniging van de ouders wordt besproken, strategieën voor het oplossen van emotionele problemen worden geoefend en informatie over juridische termen wordt gegeven op een manier die geschikt is voor kinderen. In ieder geval heeft de onderlinge uitwisseling tussen de jongens en meisjes een aanzienlijk verlichtend effect op de kinderen. Parallel aan het groepsprogramma voor de kinderen wordt werk met de ouders aangeboden. Ouders worden geholpen om het perspectief van hun kinderen te begrijpen en onderscheid te maken tussen het “paarniveau” en het “ouderniveau” in hun eigen reacties op de scheidings- en echtscheidingssituatie.

Dit jaar zal de groep voor kinderen uit scheiding en echtscheiding op 13 september van start gaan. Zes kinderen van 9 tot 11 jaar zullen tijdens tien groepsbijeenkomsten in een beschermde omgeving het onderwerp scheiding en echtscheiding behandelen.

Geïnteresseerde ouders uit Rheine, Neuenkirchen en Wettringen kunnen bellen met Marlies Suthoff en Christian Niemann van het consultatiebureau aan de Lingener Straße 13 in Rheine op 05971 862-261 voor informatie en om hun kinderen aan te melden.