Nieuws

“Een spoor van verwoesting”

Ook Leiria, de zusterstad van Rheine, in Portugal getroffen door bosbranden

LEIRIA. Een zeer droog voorjaar en de hittegolf van de afgelopen weken zijn de oorzaken van massale bosbranden in Portugal. Ook de zusterstad van Rheine, Leiria, is al dagenlang zwaar getroffen. Intussen is 3000 hectare bos verwoest. Burgemeester Gonçalo Lopez sprak van “een spoor van verwoesting” dat de brand de afgelopen dagen heeft achtergelaten.Veel bewoners in de buitenwijken waren uit voorzorg geëvacueerd, dus godzijdank zijn er nog geen mensenlevens verloren gegaan. “We hebben het hoofddoel bereikt, namelijk onze bevolking beschermen. 90 procent van de vlammen is momenteel onder controle,” zei burgemeester Gonçalo Lopes op woensdag.Momenteel is er een front tussen Crasto en Portela do Outeiro, dat wordt bestreden door bijna 470 brandweerlieden. Soms moest de snelweg tussen Porto en Lissabon worden afgesloten.Op woensdag klom de thermometer weer ruim boven de 40 graden – het risico op bosbranden blijft groot in Portugal. Burgemeester Gonzalo Lopez riep de bevolking op waakzaam te zijn en alle risicovol gedrag te vermijden. “Wij vragen hen de richtlijnen van de civiele bescherming en de veiligheidsinstanties te volgen,” richtte Lopes zich in een oproep tot de bevolking.