Nieuws

Kinderadviesraad neemt speeltuinen in Rheine onder de loep

Rheine. Met in totaal 15 kinderen trok de kinderadviesraad er woensdag 22.06.2022 bij het beste zomerweer op uit om speelplaatsen in de stad te verkennen. De kinderadviesraad is een comité van kinderen van 11 jaar en ouder. Het aanbod is een kans voor de kinderen om hun zegje te doen en betrokken te raken.

De speelplaatsen bevredigden de kinderen voor het grootste deel

Om 10.00 uur verzamelden de kinderen zich met de fiets voor het nieuwe stadhuis, waar ze al werden verwelkomd door twee medewerkers van het Bureau Jeugdzorg en een medewerker van de JFD. Het plan was om in totaal vijf speeltuinen per fiets te bezoeken. De eerste stop was bij de speeltuin op de Heinrich-Duhme-Straße. Bij aankomst kregen de kinderen de eerste vragenlijst en mochten ze de speeltuin uitgebreid testen en evalueren. Criteria voor de beoordeling van elke afzonderlijke speelplaats waren onder meer het aantal en het uiterlijk van de speeltoestellen, de zwerfvuil-situatie, het onderhoud en de veiligheid van de speeltoestellen. Aan het eind van de vragenlijst mochten de jonge leden van de adviesraad van de kinderen hun ideeën, wensen en suggesties met betrekking tot de speelplaatsen naar voren brengen en opschrijven. Verdere vragenlijsten werden ingevuld op de speelplaats aan de Schneewittchenweg, op de speelplaats van het gymnasium van Emsland, aan de Reichenbergweg, aan de Ulmenstraße en last but not least aan de Nienbergstraße.

De kinderen hadden er veel plezier in om in de rol van waarnemers en beoordelaars te kruipen en deden hun werk zeer ijverig en met veel commentaar. Het werd duidelijk waar de kinderen suggesties voor verbetering hadden en wat zij graag zouden zien. Zo wenste men in sommige speelplaatsen meer speeltoestellen of een vernieuwing van deze toestellen. De adviesraad van de kinderen was tevreden over de meeste bezochte speelplaatsen. “Het is hier heel leuk,” schreef een kind op het evaluatieformulier. Sommige speelplaatsen bleken vuil te zijn door sigaretten, gebroken glas en dergelijke.

Kinderen zullen worden betrokken bij het nieuwe speelplaats- en recreatiegebied behoeftenplan

Als beloning konden de kinderen tijdens de lunchpauze genieten van een heerlijk frietje of curryworstje. De fietstocht eindigde in de namiddag met een ijsje aan de Ems. De inspectie van de speelplaatsen had als achtergrond de kinderen van de kinderadviesraad te betrekken bij het nieuwe plan van eisen voor speel- en recreatieterreinen, dat zich momenteel in de ontwikkelingsfase bevindt. Uit de vragenlijsten zijn enkele interessante ideeën en impulsen naar voren gekomen, waarmee het Bureau voor Jeugdzorg van de stad Rheine graag aan de slag wil en waarmee rekening zal worden gehouden in het nieuwe plan van eisen voor speel- en recreatiegebieden.

Foto’s: De kinderen van de adviesraad van de kinderen mochten de speelplaatsen uitgebreid verkennen en hun suggesties voor verbetering aandragen.