Nieuws

Libellen seizoen

We hebben net bezoek gehad van een “grote waterjuffer”. Dit prachtige exemplaar was acht centimeter lang.

De waterjuffer bereikt een spanwijdte van 9,5 tot 11 centimeter. Hetborststuk is groen, hetachterlijf van de mannetjes is lichtblauw met een doorlopende zwarte overlangse band op de rug, die op elk segment een tandachtige uitstulping heeft. Het achterlijf van de vrouwtjes is blauwgroen, de overlangse band op de rug is bruin en breed. De iets kleinerewaterjuffer(Anax parthenope) daarentegen heeft een bruine borst en het achterlijf is alleen in het voorste gedeelte blauw.

Manier van leven

De waterjuffer wordt vaak gezien, vooral in de buurt van stilstaand water. Tijdens hun jachtvluchten kunnen ze zich echter ook zeer ver van het water verwijderen. De mannetjes vormen territoria en verdrijven ook leden van andere soorten uit dit gebied. Hij vliegt in de maanden juni tot augustus. Het voedselspectrum van de imago‘s omvat vooral vliegen en knutten, maar ook andere libellen (waaronder vrij grote soorten). Af en toe worden ook andere insecten, zoals vlinders, gepredeerd.

Voortplanting

Om zich voort te planten, grijpt het mannetje een passerend vrouwtje in de vlucht en begint onmiddellijk te paren. Als het vrouwtje niet bereid is te paren, hangt ze haar achterlijf op om een eierleggend vrouwtje te simuleren. Het paringsspel wordt echter meestal beëindigd terwijl men in de oevervegetatie zit.Paring vindt verschillende keren plaats. Na ongeveer tien minuten gaan de dieren weer uit elkaar en legt het vrouwtje de eieren alleen. Het vrouwtje legt de eitjes alleen en prikt ze in ondergedokenwaterplanten of drijvende plantendelen. Ze wekt de nodige druk op door met haar vleugels te slaan. Dit proces wordt vaak verstoord door andere libellen.

Ontwikkeling van larven

De larven zijn zeer actief en zwemmen, wanneer ze worden gestoord, met hun poten en door terug te deinzen weg. Ze krijgen de kracht om terug te slaan door ademhalingswater uit derectale kieuwen te stoten. De larven bereiken een maximale lengte van 55 millimeter na één tot twee jaar ontwikkeling. De ontwikkelingsduur hangt vooral af van het tijdstip waarop de eieren worden gelegd en de watertemperatuur. Waterjufferlarven voeden zich met beschikbare kleine dieren in hun waterhabitat, zoals insectenlarven, waterwantsen enkikkervisjes. Af en toe jagen ze ook op pootvis en kuit.

Distributie

Het verspreidingsgebied van de waterjuffer strekt zich uit over Afrika en een groot deel van Europa, het Arabisch schiereiland, Zuidwest-Azië en Centraal-Azië. In India komt de soort voor in de staten West-Bengalen, Uttarakhand, Maharashtra en Tamil Nadu. In Europa breidt hij zijn verspreidingsgebied momenteel aanzienlijk uit naar het noorden. Op de Britse eilanden zijn reeds waarnemingen gemeld uit Schotland, en in Zuid-Zweden tot ongeveer de breedtegraad van Uppsala. (Wikipedia)