Nieuws

Een bewogen Pinksterweekend vol ontmoetingen

Jumelagevereniging bezoekt vrienden in Bernburg en Trakai

BERNBURG/TRAKAI/RHEINE. De leden van de jumelagevereniging hadden een bewogen weekend vol ontmoetingen. Terwijl de 14-koppige fietsgroep onder leiding van Engelbert Nagelschmidt zaterdag zoals gepland de zusterstad Bernburg an der Saale bereikte, beleefde een kleine delegatie in Trakai de viering van het 700-jarig bestaan van de zusterstad – en legde daarbij veelbelovende nieuwe contacten. “Het was heel indrukwekkend hoe de stad Trakai dit historische jubileum in scène heeft gezet”, meldt Reiner Wellmann, voorzitter van de jumelagevereniging.

In Bernburg kreeg de groep uit Rheine een geweldige ontvangst bij het traditionele Rozenfestival op de Karlsplatz. Burgemeester Sonja Ristow heette de fietsers hartelijk welkom en was onder de indruk van de prestatie van de mensen uit Rheine. Zij benadrukte het langdurige en intensieve partnerschap tussen beide steden en benadrukte dat de wielerronde van de Rijnlanders een sportieve demonstratie van deze solidariteit is. Na afloop nodigde zij de deelnemers aan de fietstocht uit om samen koffie te drinken op de Karlsplatz en bleef zij nog lang hangen tussen de gasten uit Rheine.

Engelbert Nagelschmidt overhandigde de burgemeester van Bernburg een paar van de nieuwe Rheine-fietssokken. “Ik ben dolblij dat de tour zo goed is verlopen en dat alle deelnemers er zo van genoten hebben”, aldus Nagelschmidt. “Het was rondom een succes. Ik heb de tour al vier keer eerder gedaan, maar dit was echt de mooiste tour van allemaal,” zei Nagelschmidt. Alle renners werden echt op de proef gesteld in de omgeving van Goslar op de “koningsetappe”, waar ze een beklimming van 20 procent moesten overwinnen….

Complimenten ook van Nico Gosselt van het partnercomité Borne, die met zijn vrouw Marjan mee fietste. “Het was een geweldige week. Natuurlijk hadden we voor het grootste deel erg goed weer. Maar het belangrijkste waren de mensen met wie we deze reis maakten. De hele week was iedereen van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat in opperbeste stemming,” aldus Gosselt, die ook voorzitter is van de wielerclub in Borne. “In Nederland wordt wel eens gezegd dat de mensen in Duitsland een slecht gevoel voor humor hebben. Maar we kunnen nu zeggen dat dat niet waar is. We hebben echt veel gelachen samen,” voegt hij er met een knipoog aan toe.

Hij was vooral vol lof over de organisatie door Engelbert Nagelschmidt: “Het was echt perfect. De accommodatie was gevarieerd en steeds weer verrassend”. Overigens werd de groep verzorgd door de twee helpers Karl Laschewitz en Manfred Noack, die op de afgesproken pauzeplaatsen steeds voor verfrissingen zorgden en daarmee een beslissende bijdrage leverden aan het welslagen van de tocht. Een positief neveneffect voor de jumelagevereniging: Alle deelnemers waren ingeschreven voor het stadsfietsenprogramma en zorgden er zo voor dat de vereniging een zeer positieve algemene rangschikking had.

In Trakai namen burgemeester Peter Lüttmann, Reiner Wellmann en Winfried Hülsbusch van het bestuur van de jumelagevereniging tegelijkertijd deel aan de viering van het 700-jarig bestaan. De feestelijkheden begonnen vrijdagavond met de ondertekening van de jumelageovereenkomst met Schönebeck – overigens een buurgemeente van Bernburg. Op zaterdag vond de traditionele optocht plaats. Ook delegaties van zustersteden in Azerbeidzjan, Georgië, Turkije, Polen en Duitsland namen eraan deel. Het hoogtepunt van de avond was een lasershow tegen de achtergrond van de historische Inselburg – ondersteund door drones en andere effecten. Tegelijkertijd vond op het podium van het Meer van Galvez een muziekconcert plaats ten overstaan van duizenden toeschouwers.

Veelzeggend voor de huidige situatie was een toespraak van de vertegenwoordiger van Azerbajdzjan, die Litouwen beschreef als een uitstekend voorbeeld van een land waar vele etnische groepen en religies al vele eeuwen vreedzaam samenleven. De jumelagevereniging van Rheine heeft de burgemeester van Trakai, Andrius Satevicius, steun toegezegd van nog eens 20.000 euro voor diverse hulpprojecten in Oekraïne en voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het grootste deel zal worden gebruikt om medicijnen te kopen voor ziekenhuizen in Ivano Frankivsk en Luczk. “Wij zijn zeer dankbaar voor de grote bereidheid om te doneren en tegelijkertijd blij dat het geld via onze directe contacten zo doelgericht en zinvol kan worden ingezet”, aldus Reiner Wellmann in gesprek met Andrius Satevicius. www.friendsineurope.com

De jumelagevereniging van steden is blij met verdere steun. Geldelijke giften kunnen worden overgemaakt op rekening IBAN DE 65 4035 0005 0000 0642 53 bij de Stadtsparkasse Rheine onder vermelding van “Hilfe für die Ukraine”.