Nieuws

Kasteel Marienburg en Dom van Hildesheim

Rast in Hildesheim.

Er was vandaag veel cultuur te zien op het podium van de wielrenners van de partnerschapsvereniging.

Kasteel Marienburg.

Kasteel Marienburg is eenhistoristischpaleiscomplex dat koningGeorge V van Hannover van 1858 tot 1869 bouwde alszomerresidentie,jachtslot en laterals weduwenverblijf op deMarienberg inPattensen(regio Hannover). Het was een geschenk aan zijn vrouw, koninginMarie, voor haar 39ste verjaardag op 14 april 1857. Koningin Marie en haar dochter Mary bewoonden het kasteel van 1866 tot 1869. Na hun vertrek in ballingschap werd het kasteel bijna 80 jaar lang alleen bewoond door de conciërge en, vanaf 1945, tijdelijk door vluchtelingen en door de familie vanErnst August (III).

Het kasteel staat op deMarienberg ten zuidwesten vanSchulenburg, een stadsdeel vanPattensen. Ten zuiden van de Marienberg ligt de gemeenteNordstemmen, die tot hetdistrict Hildesheim behoort. Het kasteel vormt eenensemble samen met hetspoorwegstation van Nordstemmen, dat als koninklijk station voor het kasteel werd ontwikkeld. De Marienburg wordt door de firma EAC GmbH en de vereniging Sieben Schlösser im Leine- und Weserbergland voor het toerisme op de markt gebracht.

Kasteel Marienburg was sinds 2004 privé-bezit vanErnst August von Hannover junior. In 2018 werden plannen bekend om het aan depublieke sector te verkopen, omdat er voor 27 miljoen euro gerenoveerd moest worden. In 2020 droeg Ernst August von Hannover het kasteel en zijn inventaris over aan deStichting Schloss Marienburg, die ernaar streeft het kasteel tegen 2030 te restaureren. (Wikipedia)

Op naar Hildesheim

De kathedraal van Hildesheim stond model voor de basiliek in Rheine.

De Dom van Hildesheim, ook bekend als Hoher Dom zu Hildesheim of Mariendom zu Hildesheim (officiële naam Hohe DomkircheSt. Mariä Himmelfahrt), is dekathedraal van het rooms-katholiekebisdom Hildesheim inHildesheim. Het is een van de belangrijkstepreromaanse gebouwen in Nedersaksen en een van de oudste bisschoppelijke kerken in Duitsland.

Het eerste kathedraalgebouw op deze plaats werd in 872 opgetrokken op de zogenaamde Domhügel (domheuvel). De gebouwen en kunstschatten maken sinds 1985 deel uit van hetUNESCO-werelderfgoed, samen met deSint-Michielskerk, onder de benamingDom- en Sint-Michielskerk in Hildesheim. Het gebouw met zijn machtige westbouw en kruisingstoren wordt gekenmerkt door overwegendromaanse engotische elementen. (wikipedia)