Nieuws

Medicijnen ter waarde van 35.000 euro op weg naar Oekraïne

Medikamente im Wert von 35 000 Euro gingen gestern auf den Weg in die Unkraine

Gezamenlijke actie van de jumelagevereniging en het Maidan-netwerk voor het ziekenhuis in Ivano Frankivsk

RHEINE. Geneesmiddelen en medische voorraden ter waarde van ongeveer 35.000 euro zijn vandaag vanuit Rheine op weg naar Oekraïne gestuurd. Een transportvoertuig van Ivano Frankivsk nam de lading direct aan boord voordat de chauffeurs op de terugreis vertrokken. De bestemming is een militair hospitaal in de stad in het zuidwesten van Oekraïne. Daar wordt al wekenlang een groot aantal militairen en burgers behandeld die ernstig gewond zijn geraakt bij de gevechten in Oost-Oekraïne. De hulpactie is op touw gezet door de jumelagevereniging van de stad Rheine en het Maidan-netwerk. “Een zeer geslaagde samenwerking die hopelijk zal bijdragen tot doeltreffende hulp”, aldus Reiner Wellmann, voorzitter van de jumelagevereniging.

Pijnstillers, antibiotica en vooral insulines en verband werden aangevraagd bij het militair hospitaal. De apotheek van Eschendorf heeft al het nodige materiaal aangekocht en heeft de jumelagevereniging en het Maidan-netwerk zeer doeltreffend ondersteund. “Zonder deze steun zou de hulpoperatie helemaal niet mogelijk zijn geweest”, zeiden Reiner Wellmann en Norbert Kahle (Maidan Network) gisteren eensgezind.

Het hulptransport is een andere maatregel om de mensen in Oekraïne rechtstreeks te helpen. De jumelagevereniging had al 15.000 euro overgemaakt aan de Litouwse zusterstad Trakai. Dit geld was reeds gebruikt om in april medicijnen en voedsel te vervoeren naar Ivano Frankivsk en Luczk – beide zustersteden van Trakai in Oekraïne. “Jumelage is ook netwerken. En we zijn blij dat we op deze manier een eerste directe bijdrage hebben kunnen leveren om Oekraïne te helpen,” meldt Reiner Wellmann.

De campagne om geld in te zamelen onder het motto “Vrienden helpen Vrienden” heeft de afgelopen weken veel weerklank gevonden. “Wij zullen de komende weken via onze zusterstad zeker verdere hulp voor de mensen in Oekraïne faciliteren. We zullen dit tijdens het jubileumweekend concreet bespreken met burgemeester Andrius Satevicius”, vervolgt de voorzitter van de jumelagevereniging. Trakai viert zijn 700e verjaardag van 3 tot 5 juni met een groot feestweekend. De deelnemers uit Rheine willen van de gelegenheid gebruik maken om de contacten nieuw leven in te blazen, mogelijkheden voor een schooluitwisseling te bespreken en ook om gezamenlijk hulpacties voor de mensen in Oekraïne te organiseren.

  • De jumelagevereniging kijkt uit naar verdere steun. Geldelijke giften kunnen worden overgemaakt op rekening IBAN DE 65 4035 0005 0000 0642 53 bij de Stadtsparkasse Rheine onder vermelding van “Hilfe für die Ukraine”.

Het kostte veel moeite om de koelboxen in te laden: