Nieuws

“Ik ga elke ochtend met plezier naar mijn werk.”

Leiter der Caritas-Emstor-Werkstätten, Markus Döpker, (links) und Rita Stecker-Schürmann, Inklusionsbegleiterin der Caritas-Emstor-Werkstätten (rechts) freuen sich mit Ivan (3. v. l.), der im Dorfladen Rodde einen Außenarbeitsplatz gefunden hat. Meike Pruhs (2. v. l.) und Heike Vienerius (4. v. l) von der Dorfladen Rodde UG sowie Marktleiter Franz-Josef Diekmännken (6. v. l.) sind begeistert von Ivans Einsatz.

Dorpswinkel Rodde geeft een werkplaatsmedewerker een bijbaantje

Rheine-Rodde. cpr. De job in de dorpswinkel van Rodde is niet zomaar een job voor Ivan Danneberg. Het is zijn stap terug naar het onafhankelijke leven dat hij ooit leidde. Het is het leven dat hij leefde voordat hij ziek werd. Plotseling kon hij, wegens ziekte, niet meer voldoen aan de eisen van de primaire arbeidsmarkt. In 2020 begon hij met een beroepsopleiding in de Caritas Emstor-werkplaatsen om uit te zoeken welke werkomstandigheden hij aankon en welke activiteiten voor hem geschikt zouden zijn. Nu heeft hij zijn werkplek gevonden in Rodde. Het is een taak die hem uitdaagt, maar niet overbelast. Er is één ding dat hij niet wil: weer ziek worden. De stage die hij begin december 2021 in de dorpswinkel van Rodde begint, is voor Ivan Danneberg de eerste stap naar deelname aan het arbeidsproces op de algemene arbeidsmarkt. En hoewel hij elke dag naar de dorpswinkel loopt, blijft hij een werknemer van de Caritas-Emstor-werkplaatsen en waardeert hij de zekerheid van een handicapvriendelijke werkplek.

Verlangen naar een leven met meer onafhankelijkheid

De 31-jarige begon zijn werkende leven op een normale manier. Alles liep echter anders en hij moest zijn opleiding onderbreken wegens ziekte. Een ontwenningskuur bracht het besef dat hij steun nodig had, zowel in zijn persoonlijk als in zijn beroepsleven. Vandaag woont hij in een flat die door Caritas wordt beheerd. Maar hij werkt eraan om weer een volledig onafhankelijk leven te leiden. “Een eigen flat zou geweldig zijn,” wenst Ivan Danneberg. Professioneel heeft hij zijn plaats gevonden in de Caritas Emstor ateliers in 2020. Toen kwam het werkaanbod van de dorpswinkel van Rodde, dat bekend werd gemaakt via de inschakelingssteun in de werkplaats. Danneberg was onmiddellijk geïnteresseerd. Na een voorbereidingsperiode heeft hij stage gelopen en is nu overgestapt op een bijbaan in de werkplaats in de dorpswinkel van Rodde.

Traject naar de algemene arbeidsmarkt mogelijk

Ivan Danneberg voelt zich thuis in de dorpswinkel van Rodde en is gepassioneerd om hier op alle gebieden te werken. Voor hem is het een stap naar een onafhankelijk leven.

“Ivan is echt een geweldig teamlid. Hij is een gelijkwaardige medewerker en een vast lid van het team – zelfs als hij een slechte dag heeft,” legt Heike Vienerius van de Dorfladen Rodde uit. In een vroeg stadium heeft het Dorfladen-team contact opgenomen met de integratieconsulent van de

Rita Stecker-Schürmann van de Caritas Emstor-werkplaatsen. “We hebben altijd werk willen verschaffen aan mensen met een handicap”, herinnert Meike Pruhs zich, een van de initiatiefneemsters van de dorpswinkel. “De samenwerking met bedrijven en ondernemingen uit de plaatselijke regio om uitbestede arbeidsplaatsen te creëren, is voor de Caritas-Emstor-werkplaatsen van groot belang”, legt het hoofd van de werkplaatsen, Markus Döpker, uit. En voor Ivan Danneberg waren er ook positieve verrassingen: Tegen de verwachtingen in waagde hij zich op eigen verzoek aan de verkoop, ging als vanzelfsprekend naar de kassa en de vlees- en worsttoog en bediende de klanten.

Caritas-workshops ondersteunen werknemers op een gerichte manier

“Dat Ivan zich zo goed heeft aangepast, is ook deels te danken aan de goede voorbereiding in de workshops. Dat heeft ons echt positief verrast”, benadrukt Bernhard Heeke van de dorpswinkel in Rodde. Deelnemers aan de beroepsopleidingsafdeling van de Caritas Emstor-werkplaatsen krijgen individuele en gerichte steun. In de diagnosefase wordt vastgesteld welke vaardigheden en kwalificaties beschikbaar zijn waarop kan worden voortgebouwd. De deelnemers kunnen hun vaardigheden in verschillende beroepen uit de ambachten, de industrie en de dienstensector uitproberen en deelkwalificaties verwerven. “Door interne stages in de werkgroepen van de werkplaatsen en in-company stages in bedrijven en instellingen verdiepen zij hun kennis en leiden zij zich op om aan de veranderende en ook toenemende eisen te kunnen voldoen”, legt Rita Stecker-Schürmann uit. Tijdens de beroepsopleiding is het ook van groot belang de ziekte of de pas verworven handicap te leren aanvaarden en er op een positieve manier mee om te gaan. Ivan heeft nu zijn draai gevonden en kijkt er naar uit om elke dag in de dorpswinkel van Rodde te werken.

Infobox: Dorfladen Rodde

De Dorfladen Rodde opende haar deuren op 17 november 2021 en biedt een lokale voorziening op loopafstand in Rodde. Het is de werkgever voor acht werknemers, waaronder één baan voor gehandicapten. Naast een uitgebreid basisassortiment vindt de klant er ook streekproducten, bakkerijproducten en een vlees-, worst- en kaastoonbank. Meer informatie is hier beschikbaar: www.dorfladen-rodde.de.

Trefwoord: Caritas Emstor Workshops

De Caritas Emstor-werkplaatsen van Caritas Rheine zijn een erkende werkplaats voor mensen met een handicap (WfbM). Op drie locaties bieden zij beroepsopleiding, revalidatie en deelname aan het arbeidsproces aan ongeveer 500 gehandicapten. Mensen worden individueel ondersteund op basis van hun soort handicap – geestelijk, intellectueel, lichamelijk of ernstig meervoudig. De activiteiten worden aangepast aan de wensen en mogelijkheden van de persoon. De Caritas Emstor-werkplaatsen zijn partner voor industrie, ambachten en dienstverlening en voeren opdrachten uit volgens DIN ISO 9001:2015. Meer informatie vindt u hier https://www.caritas-rheine.de/emstorwerkstaetten.