Nieuws

Actieprogramma “Inhaalslag tegen Corona

Een theaterproject in het Centro S. Antonio

Rheine. cpr. Na de succesvolle afsluiting van de eerste ronde van het theaterproject “Droom eerst een beetje voordat je denkt – en laten we dan samen beginnen” in het Centro S. Antonio, het interculturele ontmoetingscentrum van Caritas Rheine, is het project in de tweede week van de vakantie aan een nieuwe ronde begonnen. De 15 leerlingen van de Ludgerusschool konden in verschillende rollen kruipen en zich creatief uitleven. Onder leiding van theaterdocenten Martina Robin en Conny Leonhardt volgden de kinderen een spoedcursus in de wereld van het theater. Hoe sta ik op een podium? Waarom is lichaamstaal zo cruciaal en hoe kan ik gevoelens waarnemen en uitdrukken? Het gemeenschappelijke doel was al snel duidelijk: een optreden voor de gezinnen op de laatste dag om trots te kunnen presenteren wat zij geleerd hebben. Want zelfs de allerkleinsten weten het al: theater komt pas echt tot leven als er een publiek is dat geraakt kan worden. Met veel enthousiasme en verbeeldingskracht voerden de kinderen hun eigen toneelstukje op.

De weg daarheen leidde via methoden van mindfulness, staan en spiegelen, expressiegerichte en groepsopbouwende methoden en veel plezier en spelletjes. Leerling Merava beschrijft het als volgt: “In theater mag ik alles doen: spelen, dingen maken, plezier maken, naar muziek luisteren en dansen.” De andere deelnemers waren het enthousiast met deze verklaring eens. Zelfs de term “masker” werd “geherdenkt” door theatermaskers te maken met glitter en kroonstof.

“Wij wilden met de theatereducatieprojecten nieuwe ervaringsruimten voor de kinderen openen. De kinderen konden hun zelfvertrouwen ervaren in het toneelstuk en hun zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen versterken door het succes van de presentatie voor het publiek. Want toneelspelen biedt de kans om verder te groeien dan jezelf en om samen te groeien als gemeenschap. Om deze reden en vanwege de positieve respons, willen we dit project graag opnieuw aanbieden tijdens de zomervakantie,” aldus Julia Weschmann en Natalie Holthaus van de Migratie- en Integratiedienst van Caritas Rheine. Voor meer informatie over het theateronderwijs in het Centro S. Antonio kunt u bellen naar 05971 862-376 of een e-mail sturen naar