Nieuws

Nationale Herdenking woensdag 4 mei

De Nationale Herdenking, de dag waarop we burgers en militairen herdenken, die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies, zal in Borne als volgt plaatsvinden:

Woensdag 4 mei

Borne  
18.00 uur: Bloemlegging bij het monument aan de Parallelweg (tegenover het station) en aansluitend (ca. 18.15 uur) bloemlegging op de Joodse begraafplaats aan de Twijnerstraat

Borne
20.00 uur: Bloemlegging bij het monument voor het voormalig gemeentehuis restaurant Dorset’

Herdenkingsbijeenkomst/Stille tocht
De herdenking in de kern Borne bij het monument voor het restaurant Dorset zal worden voorafgegaan door een herdenkingsbijeenkomst.

Dit jaar vieren wij 77 jaar vrijheid, mede hierdoor organiseert de Stichting Comité 4 en 5 mei Borne in samenwerking met de Raad van Kerken en de gemeente Borne deze bijeenkomst welke begint om 19.00 uur en zal plaatsvinden in de Oude Protestantse kerk aan de oude Kerkstraat.

Tijdens deze bijeenkomst zal er door burgemeester Jan Pierik, en Pastoor Jurgen Jansen aandacht geschonken worden aan het landelijk thema Vrijheid in Verbondenheid.

Koor: Twents Liturgiekoor o.l.v. Jan van der Beek, pianist Jos Beunders, declamatie: Marit Jannink.

Aansluitend is er een stille omgang naar het monument. De stoet voor de stille omgang vertrekt om ca. 19.35 uur vanaf het punt van samenkomst de Oude Protestantse Kerk. Route: Oude Kerkstraat, Hambroickstraat, Brinkstraat, Ennekerdijk, Grotestraat, Abraham ten Catestraat, Pietmanskolkstraat.

+/- 19.50 uur:                Aankomst bij het monument voor restaurant Dorset
19.59 uur:                     Last Post
20.00 – 20.02 uur:        Stilte
20.02 uur:                     Het Wilhelmus

Aansluitend bloemlegging door het college van burgemeester en wethouders, het voormalig verzet, gemeenteraad, Veteranen Borne, het Oranje Comité, de Raad van Kerken en de burgerij. De herdenking zal muzikaal worden omlijst door Het Stedelijk Orkest Borne.

Hertme
18.45 uur: Bloemlegging bij het graf van de heer H.W. Oude Egberink op de R.K. begraafplaats
Muzikale omlijsting: St. Gregorius Fanfare

Buurtschap ‘t Hesseler                            
19.00 uur: Bloemlegging bij het Landkruis aan de Mekkelhorstweg
Muzikale omlijsting: Euregio Brassband

Zenderen  
20.00 uur: Bloemlegging bij het monument op de Elhorst-Vloedbelt. Vanaf 19.45 uur: Koraalmuziek, 19.59 uur: Last Post en van 20.00 tot 20.02 uur het stiltemoment met aansluitend bloemlegging en Het Wilhelmus
Muzikale omlijsting: St. Gregorius Fanfare Hertme

Vlaggen
Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang (ca. 21.10 uur) zullen van alle openbare gebouwen de vlaggen halfstok worden gehangen. De inwoners van Borne worden verzocht deze gedragslijn te volgen.

Zonsondergang
21.10 uur: Met elkaar verbonden in licht. Het verzoek aan de inwoners van Borne om binnen of buiten een kaars te ontsteken.

Aanvullende bekendmaking
Om de bloemlegging bij het monument voor restaurant Dorset aan de Grotestraat op een zo waardig mogelijke wijze te laten verlopen, zullen de volgende wegen tussen +/- 19.30 – 20.30 uur worden afgezet:

1. Grotestraat/Aanslagsweg

2. Grotestraat/Ziekenhuisstraat

3. Grotestraat/Dorsetplein/Marktstraat

4. Marktplein ter hoogte van het gemeentehuis

Donderdag 5 mei
Op 5 mei wordt de nationale driekleur in top gehesen vanaf 06.01 uur (zonsopgang) tot 21.12 uur (zonsondergang). Om 08.00 uur zal een oud gebruik uit 1945 in ere worden hersteld. Vanaf dat moment luiden in Borne, Hertme en Zenderen voor een aantal minuten de kerkklokken, als teken dat de vrede aanstaande was. Bij het gemeentelijke monument voor restaurant Dorset zullen naast de nationale driekleur de Britse en Canadese vlaggen worden gehesen, ter ere van de bevrijders van Borne.