Nieuws

Kunst in het voorbijgaan of tijdens een virtuele wandeling

Die Projektgruppe vor einer der Skulpturen des Stadtparks, v. r.: Uwe Neuber, Norbert Kenning, Anja Ohlrogge, Theresia und Heiner Studt, Michaela Hövelmann - Auf dem Bild fehlen: Franziska Moß, Klaus Dyks

Rheine. Dit of iets dergelijks zou de naam kunnen zijn van het gezamenlijke project dat nu in het Stadtpark van Rheine is uitgevoerd. Samen met de Stadtparkverein, de stad Rheine, de Technische Betriebe en Rheine.Tourismus.Veranstaltungen.e.V. is het nu mogelijk om de 29 kunstwerken in het Stadtpark op verschillende manieren digitaal te beleven. “Het gaat hier niet zozeer om de snelle consumptie van de kunstwerken, maar veeleer om een moderne en digitale vorm van cultuurbeleving”, aldus Michaela Hövelmann van de persdienst van de stad Rheine, die het project coördineerde.

Zo staan er nu steles met QR codes bij elk Stadtpark beeld. Zij bieden een zeer efficiënte manier om de voorwerpen in de ruimte te verbinden met digitale inhoud. Als de bezoeker een smartphone met internetaansluiting heeft en een gratis QR-scanner heeft geïnstalleerd, kan hij of zij de informatie op www.rheine.de/stadtparkskulpturen rechtstreeks via de desbetreffende QR-code oproepen.

Heiner en Theresia Studt, die beiden actief zijn in de Stadtparkverein, kwamen op het idee tijdens een van hun reizen naar Nederland. “Telkens weer konden we de QR-codes gebruiken om belangrijke informatie over kunstwerken te weten te komen. Een goed idee dat we ook in het Stadtpark in Rheine wilden laten uitvoeren,” verklaart Heiner Studt het ontstaan van het werk. Als leraar informatica was hij het die het idee direct in praktijk bracht en de 29 sculpturen fotografeerde en in een databank vastlegde. Zijn vrouw zorgde voor de inhoud.

De kwestie van de tenuitvoerlegging bleef echter bestaan. In samenwerking met de stad Rheine, de Technische Werke en de RTV alsmede Heiner en Theresia Studt werd een projectgroep gevormd en samen werd gezocht naar snelle en niet al te kostbare oplossingen. Dankzij het initiatief van Uwe Neuber, hoofd van de afdeling Groen van de Technische Fabriek, en de groenplanner Franziska Moß, waren de geschikte stèles snel gevonden. De QR-code borden werden gemonteerd op oude gerecyclede palen die duurzaam waren opgeknapt en niet alleen modern maar ook duurzaam waren. De twee hechtten er bijzonder belang aan dat de codes ook drempelvrij zijn. Alle steles staan dus aan de rand van het pad en op een hoogte die ze gemakkelijk toegankelijk maakt, zelfs met een rolstoel of rollator en met een kinderwagen. “Als een van de borden kapot of onleesbaar is, kunnen ze vrij snel worden vervangen,” zegt Moß.

Cultuur ook toegankelijk vanuit huis

Maar het project eindigde niet met de QR-codes. Met de hulp van de geo-informatiediensten van de stad Rheine, onder leiding van Norbert Kenning en Stefan Klümper, werden alle sculpturen met een speciale camera gefilmd en verwerkt tot een virtuele rondleiding. Burgers kunnen het Stadtpark dus ook vanuit hun luie stoel thuis verkennen. Op www.rheine.de/virtuellerskulpturenrundgang krijgt de online bezoeker de gewenste informatie door op het beeld te klikken. Met pijlen die naar links en rechts wijzen, kunnen zij ook online door het stadspark “wandelen” zonder er te hoeven zijn. Dit is een project dat nog niet is uitgevoerd in Rheine. “Natuurlijk kunnen virtuele rondleidingen ook worden uitbesteed aan derde aanbieders, maar dat is meestal erg duur,” weet Stefan Klümper te melden. “Als we in de toekomst meer culturele locaties in de openbare ruimte willen vastleggen, was het ons idee om dit met onze eigen boordmiddelen te realiseren,” voegt Norbert Kenning aan het werk toe.

De kosten worden gedragen door de Culturele Dienst van de stad Rheine onder leiding van Klaus Dykstra. “Digitale informatie over kunst in de openbare ruimte is nu een van de standaarden van culturele educatie. Wanneer de basis hiervoor door vrijwilligers wordt gelegd, kan een stad dit alleen maar ondersteunen. En aangezien de pandemie in Corona vorig jaar veel culturele aanbiedingen gewoon heeft vertraagd, was het gemakkelijk om de kosten van het project te financieren uit deze onbestede middelen”.

“Het eindresultaat is iets om trots op te zijn,” zegt de burgemeester van Rheine, Dr. Lüttmann. “Het laat zien hoe vrijwilligers, bestuur en verenigingen samenwerken om goede ideeën op een ongecompliceerde manier uit te voeren”.

De digitale tour is ook al geïntegreerd in de nieuwe brochure over het stadspark Rheine, uitgegeven door Rheine.Tourismus.Veranstaltungen.e.V. en kan worden opgeroepen via QR-code.