Nieuws

Workshop tegen haat en opruiing op het net

Rheine zonder racisme – Rheine met moed nodigt jongeren uit

Rheine. Workshops over het thema “Hate Speech and Fake News” en een aansluitend “Silent Party” vinden plaats op vrijdag 29.04.2022, van 17.00 tot 22.00 uur in het jeugdcentrum Jakobi, Gartenstraße 9, in Rheine. Alle jongeren tussen 12 en 27 jaar worden uitgenodigd om mee te doen aan Rheine zonder Racisme – Rheine met Moed. Dit jeugdevenement wordt georganiseerd door het Bureau Jeugdzaken van de stad Rheine, samen met de Stadtjugendring, de Dienst Jeugd en Gezin, Caritas en het Jakobi Jeugdcentrum.

Het internet is niet meer weg te denken uit de wereld van vandaag. Sociale media zoals Instagram, TikTok of zelfs YouTube begeleiden jongeren de hele dag door, vergemakkelijken de communicatie, geven snel antwoord op eventuele vragen en bieden amusement. Naast deze praktische voordelen kan haat echter ook online worden gevonden. Deze haat, ook wel haatzaaien genoemd, valt specifiek individuen of hele groepen aan. Nepnieuws manipuleert mensen en vergiftigt de saamhorigheid.

De verschillende workshops op deze dag zullen gaan over haatzaaiende taal, nepnieuws en actiemogelijkheden rond de thema’s racisme en tolerantie. De deelnemers leren hoe zij haatzaaiende taal en nepnieuws kunnen herkennen en hoe zij deze vorm van haat actief kunnen bestrijden. Hiervoor zullen memes en stickers worden gebruikt.

Het dagprogramma omvat diverse workshops, een pizzapauze en een stille party met een DJ aan het eind van de avond. De toegang en eten en drinken zijn gratis. Voor aanmelding kunt u contact opnemen met de gemeente Rheine, mevrouw Wiebke Helling, per WhatsApp op 0152 25713821 of per e-mail naar of telefonisch op 05971 939 668. Spontane gasten zijn ook van harte welkom.

Het doel van het evenement is om als burger van Rheine een voorbeeld te stellen tegen racisme en voor verdraagzaamheid. Er bestaat al een jeugdgroep in Rheine. Zij komen één keer per maand bijeen in het Jakobi Jeugdcentrum voor een filmreeks, onder het motto “Kijken in plaats van wegkijken”. De volgende data zijn 28 april, 19 mei, 30 juni en 28 juli van dit jaar. Het toegewijde jonge team is altijd blij om nieuwe leden te verwelkomen. Dus als je tussen de 12 en 27 jaar oud bent en ook je stem wil verheffen voor een eerlijke Rheine, ben je van harte welkom op de volgende bijeenkomsten. Het “Rheine ohne Racismeteam” staat altijd open voor nieuwe suggesties en creatieve ideeën, zodat samen nieuwe projecten kunnen worden uitgevoerd. Dus doe met ons mee en werk voor een stad waar iedereen zich goed voelt!