Nieuws

Actieprogramma “Inhaalslag tegen Corona

Een theaterproject in het Centro S. Antonio

Rheine. cpr. In de eerste vakantieweek voor Pasen werden kinderen van verschillende basisscholen in Rheine uitgenodigd voor een theaterproject in het Caritas Rheine Intercultureel Ontmoetingscentrum, Centro S. Antonio. In totaal 11 kinderen van de Bodelschwinghschule, de Südeschschule, de Michaelsschule, de Gertrudenschule en de Paul-Gerhardt-Schule namen deel aan het project met de titel “Droom eerst een beetje voordat je denkt – en laten we dan samen beginnen”. Het project werd begeleid door theaterdocente Sophia Grüdelbach en haar collega Tetje Kegler.

Met veel speelplezier werden gedurende vier dagen voor de kinderen nieuwe perspectieven en ervaringsruimten gecreëerd. De kinderen mochten onder andere stilstaande beelden en spiegelbeelden maken, schaduwspelen opvoeren, schetsen over zichzelf maken, op droomreis gaan of zelfs schatkisten vullen met hun eigen “schatten” en krachten. Bovendien was er voor de kinderen een herkenbare dagelijkse routine door terugkerende rituelen. Naast deze activiteiten werd gezonde voeding ook muzikaal gethematiseerd tijdens de lunch, bijvoorbeeld met het “fruitlied”. De doelstellingen waren onder meer het versterken van het zelf, het bevorderen van zintuiglijke waarneming en saamhorigheid, en het aanleren van ontspannings- en concentratieoefeningen.

Het project werd gefinancierd door het actieprogramma “Catching up with Corona” van het Bondsministerie voor Gezin, Ouderen, Vrouwen en Jeugd. “Aan het eind van de week konden de kinderen hun kennis aan hun ouders laten zien in een presentatie. Alle kinderen waren vol trots en vreugde. We hebben allemaal kunnen inzien dat theater spelen een andere vorm van leren en samenzijn is,” vatten de initiatiefnemers Julia Weschmann en Kevin Löcke van de Dienst Migratie en Integratie van Caritas Rheine samen. In de tweede week van de vakantie wordt het project aangeboden aan de kinderen van de Ludgerusschool.