Nieuws

Cultuurgenot nu gratis

Dr. Christiane Kerrutt vor Stadtansicht im Eingangsbereich zum Moriensaal

Het Falkenhof Museum heropent – De toegang is gratis

Vanaf vandaag is het Falkenhof Museum Rheine weer open na herstelwerkzaamheden. Vanaf nu geldt een belangrijke verandering: de toegang tot de permanente tentoonstelling is gratis, op elke openingsdag en voor bezoekers van alle generaties. Dit werd toegelicht door Christiane Kerrutt, onderzoeksassistent bij de stedelijke musea.

Hoe het allemaal begon

De Falkenhof wordt beschouwd als de oorsprong van de stad Rheine. De meer dan duizend jaar oude binnenplaats, die nu dienst doet als museum, voert diep in het verleden van de Ems-stad. In 838 schonk keizer Lodewijk de Vrome de boerderij, die toen “Villa Reni” heette, aan de keizerlijke abdij van Herford, die ze voortaan verhuurde aan adellijke families. Het landgoed kreeg zijn naam in de 14e eeuw van de pachtersfamilie von Valke. Ongeveer 200 jaar later nam de bekende Westfaalse adellijke familie von Morrien haar intrek en leidde het landgoed naar zijn hoogtijdagen: zij lieten het complex verbouwen tot een barok gebouw met drie vleugels met een open trap en een karakteristieke duivenfontein, waardoor het zijn huidige elegante uiterlijk kreeg.

Een modern museum in een historische adellijke binnenplaats

Tegenwoordig is de Falkenhof een van de meest veelzijdige en interessante musea in het Münsterland, waar niet alleen de Westfaalse aristocratische cultuur weer tot leven wordt gewekt: De indrukwekkende Morriensaal, bijvoorbeeld, met zijn zeldzame beschilderde houten plafond uit het begin van de 17e eeuw, herinnert aan de geschiedenis van het huis. De zolder, die vroeger als graanschuur diende, herbergt nu een uitgebreide grafische collectie. Kunst van de Middeleeuwen tot de moderne tijd wordt getoond in de “Kasimir Hagen Collectie”, die teruggaat op een particuliere verzamelaar. De afdeling stadsgeschiedenis geeft inzicht in de ontwikkeling van Rheine met vele originele getuigenissen: van vroege archeologische vondsten tot moderne schilderijen van de in Rheine geboren kunstenaar Carlo Mense. Kamers met zeer verschillende sferen, ongewone tentoonstellingsstukken en twee interactieve mediastations nodigen de bezoekers uit om uitgebreid te verkennen en te ontdekken.

De grootste schat – een stapel gebroken glas

Bij de voorbereiding van de laatste renovatiewerkzaamheden aan de Falkenhof in de aanloop naar de REGIONALE 2004, werden bij opgravingen ondergrondse gangen ontdekt. Ze dateren uit de 17e eeuw en dienden als kanaalsysteem. Ze werden door de bewoners ook gebruikt als afvalputten. Nu vonden zij echter minder afval dan echte schatten – een archeologisch spektakel. Uit het wijdvertakte grachtenstelsel zijn 21.000 scherven en fragmenten van glas, keramiek, porselein, metaal, hout en leer geborgen, gerestaureerd en onderzocht. Vandaag worden ze tentoongesteld in de gewelfde kelder van de Falkenhof en geven ze een uniek inzicht in het vroegere leven van de aristocratische bewoners van het huis.

Resolutie van het Cultureel Comité

Reiner Gedamke, medewerker van de Falkenhof, draagt het bord met de tekst “Toegang gratis” voor de Falkenhof.

De Culturele Commissie van de stad Rheine heeft besloten om, aanvankelijk voor een proefperiode van drie jaar, gratis toegang te verlenen tot de permanente tentoonstellingen in de drie stedelijke musea. Voor speciale tentoonstellingen en aanbiedingen, zoals openbare of particuliere rondleidingen, moet nog steeds een vergoeding worden betaald. De stad Rheine is een pionier in de regio met dit cultuurbeleid. Belemmeringen voor het bezoeken van musea moeten worden weggenomen; de deuren van de musea moeten breder opengaan voor nieuwe bezoekers, waaronder jonge bezoekers, en voor mensen uit alle sociale groepen. Maar ook regelmatige bezoekers en “toevallige bezoekers” zoals toeristen op het Ems-fietspad zullen er baat bij hebben. Het is nu immers de moeite waard om voor een kort vliegreisje naar het museum te gaan, ook al wilt u misschien slechts een enkel kunstwerk bekijken of een eerste overzicht van de collecties krijgen. De gratis toegang gaat gepaard met een breed scala aan educatieve activiteiten.

Adres

Museum Falkenhof – Tiefe Straße 22 – 48431 Rheine

Openingstijden

Dins – za 14 – 18 uur en zo 10 – 18 uur

Paasdagen

Goede Vrijdag en Witte Zaterdag 14 – 18 uur/ Paaszondag en Paasmaandag 10 – 18 uur

Neem contact op met

Bezoekersbureau van de stedelijke musea van Rheine

Tel. 05971 – 920610