Nieuws

Vrijwilligers van de oecumenische ambulante hospice

Verabschiedet wurden: Margret Dütz (28 Jahre), Rosmarie Leroy (28 Jahre), Hermann Schnoor (25 Jahre), Ingrid Denninger (25 Jahre), Maria von der Haar (17 Jahre), Ute Armborst (15 Jahre), Ilse Hoppe (15 Jahre), Silvia Topuz (12 Jahre), Ute Molitor (11 Jahre) und Marita Gerdes (11 Jahre). Sieben nahmen an der Feier teil, drei waren leider verhindert.

Afscheid in het koffiehuis van de Bönekerskapelle

Rheine. cpr. Eer het kantoor! Dat kan met recht gezegd worden van de tien vrijwillige zorgverleners aan het einde van hun leven die door het oecumenische ambulante hospice werden uitgezwaaid. Zij hebben hun ambt eer aangedaan, want er is nu een einde gekomen aan in totaal meer dan 187 jaar hospice-werk.

Vier vrijwilligers zijn er al meer dan 20 jaar bij betrokken, twee van hen waren zelfs stichtend lid in 1994. Zij hebben de hospice-dienst helpen opbouwen en hebben een houding ontwikkeld om mensen aan hun bed te begeleiden: Zich laten raken door de stemming van de situatie, pijnlijke gesprekken doorstaan en tot een einde brengen, om vervolgens van een christelijk zelfbeeld over te gaan tot daden. Helpen en ondersteunen – en dat doen met een hoge mate van verdraagzaamheid tegenover de menselijke levenswijzen die men kan tegenkomen.

Het oorspronkelijke plan was om afscheid te nemen van de verdienstelijke vrijwilligers tijdens de adventsviering in december 2021. Deze moest worden afgelast wegens de pandemie, zodat de tien vrijwilligers nu werden uitgenodigd voor een afscheidsfeest in besloten kring. Het hoofd van het departement Gezondheid en Ouderdom, Klaus Jäger, de voormalige hospicecoördinator Anna Zeitler-Schlöder en Marita Bundiers en Elisabeth Niemeier als vertegenwoordigers van de actieve zorgverleners rond het levenseinde namen afscheid van de vrijwilligers die waren vertrokken. Zij werden uitgenodigd voor een gezellig koffiefeestje in het koffiehuis van de Bönekerskapelle. Allen werden in een toespraak geëerd voor hun deelname en hun individuele persoonlijkheden werden gewaardeerd. Ook de veteranenbegeleiders hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld hoe de dienst in het begin werd georganiseerd, hoe latere projecten zoals het Bereavement Café en “Hospice maakt school” van de grond kwamen. Als geschenk kregen de vrijwilligers een groepsfoto als aandenken en een boek over de “Stilteruimten” op de begraafplaats van Hannover-Ricklingen. Dit is een kunsttentoonstelling die de vijf fasen van verlies en afscheid volgens Elisabeth Kübler-Ross uitbeeldt. Het boek diende als “aperitief”, omdat het werd gebruikt om de vrijwilligers uit te nodigen voor de dagtocht naar Hannover die de hospice-groep voor juni heeft gepland.