Nieuws

Maria Mediatrix klaar voor eerste groep vluchtelingen

Vandaag, woensdag 30 maart, wordt de eerste groep Oekraïense oorlogsvluchtelingen verwacht in Maria Mediatrix. Het gaat om maximaal 50 vluchtelingen, die hun intrek nemen op het terrein in Azelo. Hoeveel vluchtelingen er woensdag daadwerkelijk komen, bepaalt de Veiligheidsregio Twente (VRT).

Op het terrein van Maria Mediatrix is de afgelopen weken hard gewerkt om zo snel mogelijk te kunnen starten. De slaap- en woonvertrekken zijn na een grondige opknap- en schoonmaakbeurt gereed. “Maar ook daarnaast moest er ontzettend veel gebeuren”, legt locatiemanager Frank Polman uit: “We kunnen de eerste vijftig mensen nu een goede en veilige plek bieden.” Naast de voorzieningen is er 24 uur per dag bewaking aanwezig op en rondom het terrein. Ook wordt gewerkt met tolken en een huismeester om zowel de ontvangst als de dagelijkse opvang in goede banen te leiden: “De mensen moeten op elk moment van de dag ergens kunnen aankloppen. Of het nu gaat om medische zorg of gewoon voor een praatje”, aldus wethouder Martin Velten.

Vrijwilligers Ook is er de afgelopen tijd ontzettend veel hulp aangeboden en werk verzet door vrijwilligers. “Het is indrukwekkend dat er zoveel wordt meegedacht en gebracht”, vindt de wethouder. Maar de locatiemanager roept ook op om vooral contact te blijven opnemen via . Polman: “Op deze manier houden wij het overzicht en zijn we niet constant in de weer met spullen die spontaan worden gebracht en vervolgens ook nog allemaal een plekje moeten krijgen.”

De Zwanenhof Voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen houdt de gemeente een bandbreedte aan van 250 tot 350 vluchtelingen in de gemeente Borne. Dit is inclusief de opvang bij De Zwanenhof, waar op dit moment ongeveer 70 personen worden opgevangen.