Nieuws

Zout en literatuur – een opwindende combinatie

Tijdens een rondleiding door het Salzsiedehaus vormen zout en literatuur een spannende combinatie. Museumgids Marianne Probst van de stedelijke musea van Rheine zal geïnteresseerde bezoekers aanstaande zondag 3 april om 15.00 uur kennis laten maken met het geboortehuis van de Westfaalse schrijver Josef Winckler en met de historische kookpannen en zoutpakhuizen. Winckler, die in het begin van de 20e eeuw grote populariteit verwierf, schreef industriële gedichten, schreef de picareske roman “Der tolle Bomberg” en creëerde met het boek “Pumpernickel” een monument voor zijn Westfaalse vaderland. Zijn meubels, boeken en schilderijen zijn vandaag de dag in het museum te zien. Zijn vader Alfred Winckler had als inspecteur van de zoutziederij gedurende verscheidene jaren de leiding over de zoutziederij. Het tweede deel van de rondleiding gaat dus over de eeuwenoude traditie van zoutwinning ter plaatse. Tijdens de gezamenlijke rondleiding komen de bezoekers meer te weten over het harde werk van de zoutzieders en komen zij interessante feiten te weten over het “witte goud” van Bentlage.

Trefpunt is de ingang van het zoutkookhuis. De kosten bedragen 5 euro per persoon. Een overdraagbaar ticket voor 4 personen voor de openbare rondleidingen in de stedelijke musea is verkrijgbaar voor € 16. Het dragen van een medisch masker of FFP2 masker is verplicht.