Nieuws

Altijd een open oor voor werknemers en collega’s

Im Rahmen einer Feierstunde erhielt Annette Roes (Mitte) zu ihrer Verabschiedung die goldene Caritas-Ehrennadel. Weiter im Bild (v. l.) Werkstattleiter Markus Döpker, Alexander Wenkers (Leitung Sozialer Dienst), Caritas

Caritas Emstor Workshops: Annette Roes met pensioen / Gouden Caritas eremedaille

Rheine. cpr. Na meer dan 35 jaar inzet voor Caritas Rheine met bijzondere aandacht voor de Caritas-Emstor-werkplaatsen is afscheid genomen van Annette Roes, als hoofd sociale dienst en plaatsvervangend werkplaatschef. Op de werkplaatsen van Caritas-Emstor werd afscheid genomen van Roes door de raad van bestuur, directie en medewerkers en andere begeleiders. Als erkenning voor haar bijzondere inzet overhandigden de Caritas-bestuursleden Dieter Fühner en Ludger Schröer haar namens de Duitse Caritasvereniging en de Diocesane Caritasvereniging van Münster het gouden ereteken van Caritas.

Sinds de opening van de Caritas Emstor-werkplaatsen, als werkplaats voor gehandicapten, in mei 1986, is Annette Roes actief geweest in de sociale dienst van de werkplaats. Samen met de chef van de werkplaats, Heinz Thalmann, en twee groepsleiders, begon zij de werkplaats op te bouwen. Annette Roes kreeg de taak om de sociale dienst van de Caritas-Emstor-werkplaatsen op te bouwen. Met 34 “gehandicapte” werknemers gingen de Caritas-Emstor-werkplaatsen van start. Vandaag de dag werken er meer dan 500 gehandicapten en ongeveer 125 werknemers in de werkplaats.

Vooral in de beginjaren werd van de werknemers van meet af aan vindingrijkheid en creativiteit gevergd. In het begin werden een privé-auto en een privé geleende paardentrailer gebruikt voor het vervoer van werkmateriaal en materialen, herinnerde Dieter Fühner zich in zijn lofrede op het begin van de werkplaats.

Tot op heden is de werkplaats gestaag gegroeid. Na de start in de Stolbergstraße werd in het begin van de jaren 2000 een nieuw gebouw opgetrokken in de Edisonstraße. In 2020 werd de filiaalwerkplaats in Sandkamp geopend. Wat ooit een kleine Caritas Emstor-werkplaats was, is nu uitgegroeid tot een werkplaats die een beslissende bijdrage levert aan een belangrijke economische en sociale factor hier in het Rheinegebied en daarbuiten.

In al die jaren heeft Annette Roes zich met de grootste inzet en toewijding ingezet voor de ontwikkeling en schepping van nieuwe banen voor gehandicapten. Hier moet bijvoorbeeld ook de oprichting van het fietsstation bij het station en de inrichting van externe werkplekken, bijvoorbeeld in de KAFFEEHAUS, worden benadrukt. “Met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, grote vakbekwaamheid en onvermoeibare inzet, ver boven het normale niveau, was zij voortdurend aanwezig voor de Caritas Emstor-workshops. Ze was altijd aanspreekbaar voor iedereen, had een open oor voor iedereen, zowel voor medewerkers als voor collega’s”, benadrukte Fühner de buitengewone inzet van Annette Roes.