Nieuws

Bekroond met het “Gouden” certificaat

Gemeente Rheine is een fietsvriendelijke werkgever

Rheine. Sinds 2017 heeft de Duitse Fietsclub (ADFC) de EU-brede certificering “Fietsvriendelijke Werkgever” toegekend. Nu heeft de stad Rheine het begeerde “Gouden” zegel gekregen. Sara Tsudome, projectmanager bij de nationale vereniging ADFC, zegt: “De stad Rheine steunt werknemers die de fiets gebruiken om naar het werk te komen met veel verschillende maatregelen. Dit brengt vele voordelen met zich mee: De werkgever kan zo punten scoren op het gebied van bedrijfsgezondheids-, milieu- en mobiliteitsmanagement.”

De stad Rheine is een typisch fietsvriendelijk middelgroot centrum in de regio Münsterland. Na de uitwerking van het fietsconcept en de instelling van een gemeentelijk mobiliteitsmanagement, wordt de uitvoering van talrijke infrastructuurmaatregelen dit jaar geflankeerd door een toelating tot de AGFS en de certificering van de gemeente als “fietsvriendelijke werkgever”.

Wat onderscheidt een fietsvriendelijke werkgever?

Fietsvriendelijke werkgevers besparen middelen en gaan verstandig met de financiën om: Per saldo is fietsparkeren goedkoper en neemt het minder ruimte in beslag dan autoparkeren. Degenen die werknemers op de fiets krijgen, profiteren dus meerdere malen. Bovendien is bewezen dat regelmatige lichaamsbeweging de gezondheid verbetert en de motivatie verhoogt.

Burgemeester Dr. Peter Lüttmann benadrukt dat de motivatie in het stadhuis juist is met betrekking tot de “STADTRADELN”-campagne. “Sinds 2017 neemt de stad zeer succesvol deel aan STADTRADELN en is het team van het stadsbestuur regelmatig terug te vinden in de topgroep van de interne ranglijst van de stad.” meldt hij trots. Het verantwoordelijke afdelingshoofd, Milena Schauer, voegt hieraan toe: “Natuurlijk is het belangrijk dat iedereen zijn fiets veilig, droog en indien mogelijk gelijkvloers kan stallen. Wij hebben daar de afgelopen jaren fors in geïnvesteerd en beveiligde parkeervoorzieningen gecreëerd, bijvoorbeeld in de ondergrondse parkeergarage”.

Bij de renovatie en herinrichting van het gehele stadhuiscentrum met het omliggende plein op een centrale locatie in de binnenstad moet niet alleen de verblijfskwaliteit aantrekkelijker worden gemaakt, maar moet ook rekening worden gehouden met de hedendaagse eisen van de fiets, benadrukken zowel de burgemeester als het hoofd van de bouwdienst. De fietsvriendelijkheid voor werknemers en bezoekers kan verder worden verhoogd door een servicestation, oplaadfaciliteiten, modern straatmeubilair en frisse inrichtingselementen om waardering uit te spreken voor de dagelijkse fietsers en tegelijkertijd een aantrekkelijke werkomgeving te creëren.

Kleedkamers en douches worden ook positief beoordeeld. Voor een certificering wordt ook gekeken of er niet alleen baantickets voor het openbaar vervoer zijn, maar ook voordelen voor wie met de fiets naar het werk komt of dat er een fietsleasing wordt aangeboden. Met name wat het laatste punt betreft, maakt de overeenkomst tussen de vereniging van gemeentelijke werkgevers en de vakbonden thans gemeentelijke leasingdiensten mogelijk. De stad Rheine heeft hiervoor de basisvoorwaarden geschapen, een aanbesteding uitgeschreven en zal haar werknemers vanaf het voorjaar ook de mogelijkheid bieden om een bedrijfsfiets te leasen.

Betekenis voor de gezondheid van de werknemers, duurzaamheid en klimaatbescherming

Michael Wolters, mobiliteitsmanager en fietscoördinator van de stad Rheine, ziet een deel van zijn taak in het systematisch promoten van fietsen in bedrijven: “Als meer mensen met de fiets naar het werk komen, wordt een gebrek aan beweging voorkomen. Mensen die met de fiets naar het werk komen, besparen enorme brandstofkosten, hebben gemiddeld een derde minder ziektedagen en een lager infectierisico. Fietsvriendelijke maatregelen dragen bij tot bedrijfsmilieubeheer en klimaatbescherming en zijn een essentieel onderdeel van duurzaam mobiliteitsmanagement – omdat de mobiliteit van werknemers ook deel uitmaakt van deCO2-balans“.

Nadere informatie bij: www.fahrradfreundlicher-arbeitgeber.de