Nieuws

De Westfaalse Galerij” – voor en achter de schermen

Carlo Mense: Badende, 1913. Foto: LWL-Museum für Kunst und Kultur, Münster

Werken van belangrijke kunstenaars zoals Otto Modersohn, August Macke of Josef Albers zijn dagelijks te zien in Rheine – in permanente bruikleen van het LWL Museum voor Kunst en Cultuur, Münster. De “Westfaalse Galerij” werd in 1996 geopend als onderdeel van het Museum Kloster Bentlage. De museumbezoeker, aangetrokken en vaak verrast door de kwaliteit en diversiteit van de werken, leert hier over de bijdrage van Westfaalse kunstenaars aan de ontwikkeling van de kunst in de 20e eeuw in Westfalen.

In een lezing op zondag 27.03.22 om 15.00 uur zal Dr. Tanja Pirsig-Marshall, medewerkster Modernisme en adjunct-directrice van het LWL Museum voor Kunst en Cultuur, Münster, de geschiedenis en het concept van de presentatie van de Westfaalse Galerij introduceren en interessante inzichten verschaffen in haar werk. Daarna zal herkomstonderzoeker Eline van Dijk de weg presenteren die de in Bentlage tentoongestelde werken hebben afgelegd vanaf hun ontstaan tot hun opname in de collectie van het museum. Voor de onderzoekster van het museum van Münster zijn de achterkanten van de schilderijen in haar werk soms veelzeggender dan de geschilderde voorstellingen op de voorkant. Beide lezingen vullen elkaar aan en nemen het publiek mee op een ontdekkingstocht door de kunst.

Tussen de lezingen, die elk ongeveer 40 minuten duren in de Festival Hall, worden in een pauze verfrissingen aangeboden, die zijn inbegrepen in de toegangsprijs van 5 euro per persoon. Voor het bijwonen van de lezing is een 3G-bewijs vereist en moet een medisch masker of FFP-2-masker worden gedragen. Inlichtingen bij de stedelijke musea van Rheine op tel. 05971 – 920610 (ma-vr) of 918450 (za/zo).