Nieuws

Oorlog in Oekraïne: omgaan met angsten en zorgen

Kinderen begrijpen meer dan we denken. Zelfs als ze nog niet alles begrijpen: Zij nemen de stemming en gevoelens om zich heen waar.

De oorlog in Oekraïne baart veel mensen momenteel zorgen en angst. We spraken met Elisabeth Raffauf, een gediplomeerd psychologe. Zij geeft enkele tips die ouders kunnen helpen om met angsten en zorgen om te gaan.

1. angsten en zorgen serieus nemen

Neem je eigen angsten serieus, maar ook de angsten van je kind. Vooral baby’s en kleine kinderen zijn vaak niet in staat hun gevoelens direct te uiten. En ze kunnen geen stemmingen classificeren. Maar ze merken het wel als de ouderen bezorgd en bang zijn. Zij nemen het gevoel over of relateren het aan zichzelf. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat zij vaker dan gewoonlijk willen worden vastgehouden. Of dat ze niet bij andere verzorgers willen zijn dan mama of papa.

Merkt uw kind uw zorgen en angsten op? Dan moet je niet doen alsof er niets aan de hand is. Hierdoor kan het kind zich nog onzekerder gaan voelen. Hij of zij zal niet weten of hij jou of zijn of haar eigen gevoelens moet vertrouwen. Probeer uw kind uit te leggen dat u zich momenteel zorgen maakt. Maak tegelijkertijd duidelijk dat het kind zich geen zorgen over u hoeft te maken. Zeg bijvoorbeeld dat je samen met een andere volwassene voor de zorgen zult zorgen. Bijvoorbeeld met je partner, grootouders of vrienden.

2. indien mogelijk, geen boodschappen bekijken of beluisteren met jonge kinderen.

Indien mogelijk, luister of kijk niet naar het nieuws met jonge kinderen. Houd uw kind zo veel mogelijk weg van slechte verhalen of beelden. Hij begrijpt het nieuws misschien nog niet, maar hij hoort het. En hij of zij zal je reactie daarop opmerken.

3. neem pauzes van het nieuws

U wilt altijd op de hoogte blijven – vooral wanneer familie of vrienden getroffen zijn. Slecht nieuws kan gevoelens van machteloosheid veroorzaken en zeer uitputtend zijn. Indien mogelijk, moet u bewust pauzes nemen van het nieuws.

4 Onderhouden van structuren en rituelen

Vaste structuren en vaste rituelen geven kinderen (en ook ouders) een gevoel van veiligheid. Er is iets waar je op kunt vertrouwen. Dit kunnen alledaagse dingen zijn: het bezoek aan de speeltuin, het verhaaltje voor het slapengaan of regelmatige maaltijden samen.

5. leeftijdsadequaat uitleggen en actief worden

Het kan uw kind helpen als u met hem over de situatie praat. Dit hangt af van de leeftijd, ontwikkeling en behoefte van het kind. Vraag of uw kind erover wil praten en wat hij of zij tot nu toe heeft gehoord. Soms hebben kinderen gewoon wat informatie nodig en willen dan verder met iets anders.

Om een beetje uit het gevoel van machteloosheid te komen, kunt u samen nadenken over wat u kunt doen: Maak een statement door een tekening te maken. Of denk na over wat je eventueel zou kunnen doneren. En, natuurlijk, deel je gedachten met elkaar. Kindvriendelijke boodschappen zijn een goede hulp voor oudere broers en zussen. Maar u moet er samen met uw kinderen naar kijken of luisteren. Bijvoorbeeld, hetlogo van de TV programma’s! op KiKA enNeuneinhalb op ARD. Of het kinderradiostationKiraka op WDR. Op de websitehanisauland.de biedt het Federaal Agentschap voor Burgereducatie nieuws voor kinderen. Kinderen en ouders kunnen ook informatie vinden op de kinderzoekmachineblinde-kuh.de.

Als je vragen hebt of iemand nodig hebt om mee te praten: De oudertelefoon van het “Nummer gegen Kummer” (nummer tegen verdriet) is bereikbaar op 0800 111 0 550. Er is ook de mogelijkheid om van gedachten te wisselen in de ouderchats van de bke-ouderbegeleiding. Alle adviesdiensten zijn gratis en anoniem. (Bron: “Nationaal Centrum voor Vroegtijdige Hulp”)

Links naar externe diensten

bke ouderbegeleiding

hanisauland.de

blinde-kuh.de

Neuneinhalb

logo!

Kiraka