Nieuws

Kogelvrije vesten voor administratief personeel

Jumelagevereniging schenkt 10.000 euro voor onderhoud infrastructuur in Ivano-Frankivsk VeTrakai’s gejumeleerde stad regeltdonatie

RHEINE/TRAKAI. De oproep om hulp was even ongewoon als dringend: de burgemeester van de Oekraïense stad Ivano-Frankivsk vroeg de Litouwse zusterstad Trakai om hulp bij de aanschaf van kogelvrije vesten. De reden: de werknemers van het stadsbestuur van Ivano-Frankivsk, die zich bezighouden met de beveiliging van kritieke infrastructuur, hebben deze bescherming nodig. Russische raketten hadden de stad met 230000 inwoners in het westen van Oekraïne al geraakt. Buschauffeurs zijn niet de enigen die reizen onder voortdurende bedreiging van hun leven.

De oproep om hulp bereikte de jumelagevereniging Rheine telefonisch tijdens de discussieserie “Vrienden van de jumelage” op woensdag in het koffiehuis van de Bönekerskapelle. De gemeente Trakai, waaraan de jumelagevereniging van Rheine financiële steun had aangeboden voor haar Oekraïense zustersteden, vroeg uitdrukkelijk of ook voor deze kogelvrije vesten giften beschikbaar konden worden gesteld.

“De stemming in de raad was erg snel. Op dezelfde dag hebben wij 10000 euro overgemaakt aan onze Litouwse partners. Hiermee kunnen nu 50 van deze vesten voor zelfbescherming worden aangeschaft,” aldus Reiner Wellmann, voorzitter van de jumelagevereniging Rheine. Aanvankelijk had de oproep om hulp de mensen voor een raadsel gesteld, want onder hulpgoederen verstaat men gewoonlijk geneesmiddelen, voedsel, stroombanken, fakkels of benodigdheden voor gewonden en zieken. “Maar vanaf het begin zijn we te werk gegaan volgens het motto dat de mensen ter plaatse het best kunnen beslissen welke hulp op dit moment echt dringend is. Daarom hebben we opgeroepen tot een donatiecampagne,” vervolgt Wellmann.

De reactie van Trakai was onmiddellijk: “Dank u, dank u, dank u. We zullen morgen kogelvrije vesten en andere producten kopen voor Ivano-Frankivsk,” kondigde het kantoor van burgemeester Andrius Satevicius aan. En zo is het transport van beschermende vesten uit Litouwen momenteel waarschijnlijk op weg naar West-Oekraïne.

De jumelagevereniging dankt alle donateurs die tot dusver ongeveer 21.000 euro ter beschikking hebben gesteld. Vorige week had de jumelagevereniging al 5000 euro overgemaakt naar Trakai. Dit geld werd gebruikt om medicijnen te kopen die momenteel naar een militair hospitaal in Luzk worden gebracht. Ook worden er veel gewonde burgers behandeld. Foto: Tagesschau

Donaties zijn nog steeds dringend nodig. Via haar contacten met Trakai zorgt de jumelagevereniging voor gerichte en snelle hulp in Oekraïne.

Donatie rekening: IBAN DE 65 4935 0005 0000 0642 53 te Stadtsparkasse Rheine. Trefwoord: Donatiecampagne Oekraïne. Indien u een ontvangstbewijs wenst, gelieve uw adres te vermelden bij de overschrijving.