Nieuws

Oorlogsvluchtelingen komen in goede gezondheid aan in Leiria

Op donderdag wordt weer een bus met mensen uit Oekraïne verwacht – Gertrudenstift zal weer voor overnachting zorgen

LEIRIA/RHEINE. De stad Leiria heeft maandagavond laat een groep van 51 Oekraïense vluchtelingen ontvangen. Zij waren vorige week in Warschau aangekomen na een lange vlucht uit de omstreden steden van Oekraïne. De groep had de nacht van zaterdag op zondag in Rheine doorgebracht in het Gertrudenstift. Voor de meesten van hen was het de eerste nacht in een warm bed na dagen van vliegen.

Van deze groep, die 25 kinderen en jongeren tot 20 jaar, 19 tussen 21 en 50 jaar en 6 ouder dan 50 jaar omvat, zijn er 31 ondergebracht in vriendenhuizen en 20 in het stadsstadion. Drie vertrokken naar België met de bus van de gemeente Leiria.

Bij aankomst heette de burgemeester van Leiria, Gonçalo Lopes, de vluchtelingen namens de bevolking van Leiria welkom en herhaalde hij dat de gemeente en de burgergemeenschap humanitaire hulp zullen blijven verlenen aan de Oekraïense bevolking.

De gemeente Leiria heeft een tijdelijk opvangcentrum voor vluchtelingen ingericht in het gemeentelijk stadion Dr. Magalhães Pessoa, waar twee dozijn teamcabines zijn omgebouwd tot kamers met 54 bedden.

Naast het stadion werd een netwerk ontwikkeld door de samenwerking van bedrijven en instellingen zoals Secil in Maceira en het Diocesaan Seminarie van Leiria, dat onderdak en kamers verschafte aan gezinnen uit Oekraïne, uitgebreid met nog eens 16 bedden.

Naast deze vluchtelingen had de gemeente Leiria reeds 18 vluchtelingen opgevangen in het gemeentelijk stadion Dr. Magalhães Pessoa.

Hier is een video van de aankomst van de mensen in Leiria

https://fb.watch/bM5xDzClIS/

Donderdag wordt nog een bus met mensen uit Oekraïne verwacht. Deze mensen zullen ook overnachten in het Gertrudenstift. Het bestuur van de jumelagevereniging bereidt momenteel ook deze hulpactie voor en blijft om giften vragen.