Nieuws

Op de vlucht een tussenstop in Rheine

54 mensen uit Oost-Oekraïne ondergebracht in het Gertrudenstift en voorzien van voedsel en voorraden

RHEINE/LEIRIA. Ze waren dagenlang onderweg geweest om vanuit Oost-Oekraïne Warschau te bereiken, 1300 kilometer verderop. 54 vluchtelingen uit Oekraïne die één ding gemeen hadden: ze hebben familie in Leiria wonen. En de Oekraïners die in de zusterstad van Rheine wonen, hadden de vlucht voor hun familieleden samen met het stadsbestuur van Leiria georganiseerd. In de nacht van afgelopen zaterdag op zondag was Rheine de eerste tussenstop. En de meesten van hen brachten de nacht voor het eerst in vele dagen in een warm bed door – voordat zij gisteren om 7.30 uur naar Bordeaux vertrokken.

In een gezamenlijke inspanning hadden de jumelagevereniging en de stad Rheine de opvang van de vluchtelingen in Rheine georganiseerd nadat de zusterstad Leiria afgelopen woensdag om hulp en de mogelijkheid van een tussenstop in Rheine had gevraagd. De jongste vluchtelingen waren twee baby’s van twee maanden, de oudste in de groep een 76-jarige vrouw. De groep bestond uitsluitend uit vrouwen en kinderen, omdat de echtgenoten, vaders, zonen, vrienden in Oekraïne moesten blijven om in het leger te vechten tegen het oorlogsleger van Poetin.

De jumelagevereniging is dankbaar dat het Gertrudenstift onmiddellijk de zalen in zijn seminariegebouw ter beschikking heeft gesteld. De maaltijden voor de groep werden ook georganiseerd door het personeel van het Gertrudenstift. De jumelagevereniging heeft individuele tassen voor de vluchtelingen ingepakt : proviand voor de verdere reis, hygiënische artikelen, drank, handdoeken, kleurboeken en kleurpotloden voor de kinderen waren enkele van de gebruiksvoorwerpen die gisteren aan de Oekraïeners werden overhandigd.

Na het ontbijt zetten de vluchtelingen hun reis voort naar Frankrijk en uiteindelijk naar Leiria.

Na een reis van elf uur van Warschau naar Rheine konden de oorlogsvluchtelingen de spanningen zien die zij dagenlang hadden doorstaan toen zij zaterdag rond 22.00 uur aankwamen. Volkomen bange kinderen, vermoeide en uitgeputte volwassenen wilden maar één ding: rust! En de nacht in het Gertrudenstift heeft iedereen goed gedaan, zeiden de Oekraïners bij het ontbijt. Op sommige gezichten was een glimlach te zien voordat hun ogen weer in de verte dwaalden.

Met haar twee maanden is Adelina de jongste van de oorlogsslachtoffers. Ze heeft al vroeg in haar leven zoveel leed moeten doorstaan.

De helpers uit Trakai moesten in hun bus ongeveer 3300 kilometer afleggen voordat zij op vrijdag Warschau bereikten. Drie beroepsbrandweerlieden, die voor deze missie verlof hadden genomen, en twee chauffeurs waren op weg gegaan. Ze meldden verontrustende scènes in Warschau. Vluchtelingen hadden letterlijk elke aankomende bus bestormd. En het duurde even voordat de groep voor Leiria elkaar gevonden had.

“Spasiva” werd gisteren verschillende keren door de inwoners van Rheinens gehoord toen de groep om 7.30 uur weer in de bus stapte. En er vloeiden ook tranen van ontroering. Waar woorden ontbraken, drukte een omhelzing dankbaarheid uit voor de hulp. Hulp die door alle betrokkenen – die nu indirect voor het eerst met de gebeurtenissen van de oorlog in aanraking kwamen – als vanzelfsprekend werd beschouwd.

“Het spijt me zo dat ik dit extra werk voor jullie allemaal moet doen in Rheine. Maar in moeilijke tijden denken we eerst aan de vrienden op wie we kunnen rekenen,” had Silvia Carreira, medewerker van de burgemeester van Leiria, Goncalo Lopes, vrijdag in een e-mail aan de jumelagevereniging van Leiria geschreven. Daar wordt deze hulp gezien als een positief voorbeeld van hoe Europese netwerken van partners snel en doeltreffend kunnen helpen. “Vrienden helpen vrienden” is de naam van de inzamelingsactie die de jumelagevereniging anderhalve week geleden is gestart. Het geld zal worden gebruikt om de Litouwse zusterstad Trakai te helpen hulp te organiseren voor haar Oekraïense zustersteden Luzk en Ivano-Frankovsk. Een eerste transport van medicijnen voor het militair hospitaal in Luzk is reeds op gang gekomen.

Medewerkers van het Gertrudenstift en de andere vrijwilligers poseerden voor de camera aan het eind van het evenement.

De jumelagevereniging wil alle donateurs bedanken die het project tot nu toe hebben gesteund. Tegelijkertijd vraagt het om verdere donaties: IBAN DE 65 4035 0005 0000 0642 53 te Stadtsparkasse Rheine, trefwoord “Spendenaktion Ukraine”. Donatiebewijzen worden op verzoek verstrekt. Gelieve een adres op te geven.

www.friendsineurope.com