Nieuws

van vuile hoeken en schatkisten

Het bestuur van het jumelagecomité van Borne heeft tijdens een stadswandeling kennis gemaakt met de geschiedenis en het heden van de Emsstadt

Rheine. De jaarlijkse planningsvergadering van het jumelagecomité van Borne en de jumelagevereniging van Rheine stond in het teken van de oorlog in Oekraïne.

Burgemeester Dr. Peter Lüttmann en de voorzitter van de jumelagevereniging, Rheiner Wellmann, heetten de gasten uit Borne welkom in het gemeentehuis.

Burgemeester Dr. Peter Lüttmann heette de bestuursleden van de beide verenigingen welkom in het stadhuis en benadrukte het belang van de jumelage. Vooral in deze moeilijke tijden is gezamenlijk optreden noodzakelijk. Hij citeerde onder meer de brief van Silvia Carreira uit de zusterstad Leiria. Zij had gevraagd dat Rheine onderdak en voedsel zou verschaffen aan 60 vluchtelingen uit de Oekraïne. Ze zijn dit weekend met de bus onderweg van Warschau naar Leiria:

“Het spijt me zo dat ik dit extra werk voor u allen hier in Rheine moet doen, maar in moeilijke tijden denken we het eerst aan de vrienden waarvan we weten dat we op ze kunnen rekenen. Bij voorbaat dank voor alles wat u kunt doen.”

Voordat de eigenlijke “werksessie” begon, kregen de gasten uit Borne eerst een rondleiding door de stad. Deze taak was overgenomen door stadsgids André Schaper, die eigenlijk als “nachtwaker” voor het toeristenbureau door de stad gidst. Tijdens de eerste stop op de bouwplaats van het centrum van het stadhuis liet hij zien dat hij ook overdag de weg weet in zijn woonplaats en dat hij veel achtergrondinformatie te vertellen heeft.

Het voormalige Hertie gebouw is bijna gestript. De sloop zal spoedig beginnen.

De laatste jaren is de Staelsche Hof een van de “vieze plekken” in het centrum van de stad. Daar komt verandering in met de renovatie van het stadhuis en de nieuwbouw van het stadshotel. Dat de oorspronkelijk gemaximeerde kosten voor het stadhuiscentrum van 65 miljoen euro intussen zijn opgelopen tot 75 miljoen euro, heeft weinig bezoekers verbaasd. De Corona-crisis en de oorlog in Oekraïne hebben tot enorme kostenstijgingen geleid. Het hele project moet in 2025 klaar zijn. André Schaper wilde zich niet vastleggen op hoe hoog de kosten uiteindelijk zouden zijn. Hij is tenslotte een stadsgids en geen stadshelderziende.

Bij het stadsreliëf gaf stadsgids André Schaper (l.) uitleg over de ontwikkeling van de stad. Hij markeerde de omvang van het stadscentrum in de Middeleeuwen met een rood lint.

Bij het reliëf op de hoek van de Emsstraße en de Herrenschreiberstraße legde de stadsgids een verband tussen het verleden en het heden. Hier gebruikte hij een rood lint om de omvang van het stadscentrum in de Middeleeuwen te illustreren. Hij bracht verslag uit over de ontwikkeling van de stad, vooral door de vestiging van de textielindustrie, tot haar huidige omvang met ongeveer 80.000 inwoners.

In de stralende zon, maar met een scherpe oostenwind, ging de tocht verder naar het nieuwe marktplein. Hier nodigde Schaper de gasten uit Borne uit om zich eens per zomer te mengen onder de vele gasten van de horecagelegenheden.

Naast de stadskerk gaf Schaper (r.) uitleg over de bouw en de geschiedenis van het bedehuis.

De geschiedenis van de parochiekerk van St. Dionysius was maar kort. Hier, op het plein naast de kerk, konden de bestuursleden met eigen ogen zien hoe uit een voormalige groezelige hoek rond het Kannegießerhaus een moderne en aangename achtertuinontwikkeling van de Marktstraße is ontstaan.

Op het voorplein van de Falkenhof was veel informatie te vinden over de kern van de stad Rheine.

Voordat zij een korte wandeling langs de Ems gingen maken, stopten zij natuurlijk bij de Falkenhof, de kern van de stad Rheine. Hier leerden de gasten uit Borne de geschiedenis kennen tot aan de verbouwing van de Falkenhof tot een stadsmuseum in het kader van de Regionale 2004.