Nieuws

Medicijnen ter waarde van 5000 euro op weg naar Oekraïne

In het weekend zullen 50 mensen uit Oekraïne die op weg zijn naar Leiria, in Rheine worden opgevangen en verzorgd.

Rheine. 8650 Euro! Dat was het saldo op de donatierekening “Freunde helfen Freunden – Spendenaktion Ukraine” van onze jumelagevereniging gisteren om 12 uur. Voor sommigen is dit slechts een “druppel op een gloeiende plaat”, maar wij hebben nog veel van dergelijke “druppels” nodig om rechtstreeks en onbureaucratisch te kunnen helpen. Daarom willen wij van deze gelegenheid gebruik maken om alle donateurs bij voorbaat te bedanken.

We hebben vandaag uit onze Litouwse zusterstad Trakai vernomen dat er dringend hulp nodig is. Trakai is gejumeleerd met Luzk sinds 2009. Luzk is een stad in het noordwesten vanOekraïne. De grote stad, gelegen aan de rivier deStyr, met meer dan 210.000 inwoners, is het centrum van deregio Volyn.

Veel burgers en soldaten krijgen momenteel medische verzorging in het militaire hospitaal van de stad. Zoals onze vrienden in Trakai ons hebben laten weten, is er vooral gebrek aan medicijnen. De financiering van de medicijnen is alleen mogelijk met hulp van Rheine, aldus het nieuws uit onze zusterstad.

In de namiddag hebben we 5000 euro per expresse overgemaakt naar de stad Trakai, zodat het hulptransport snel kan beginnen.

Ook uit Leiria, onze zusterstad in Portugal, bereikte ons gisteren rond het middaguur een noodoproep van Sivia Carreira, verantwoordelijk voor de jumelage in het stadsbestuur van Leiria.

“In Leiria hebben we al een grote gemeenschap van Oekraïense medeburgers, en daarom verwelkomen we momenteel ook een behoorlijk aantal vluchtelingen die bij familie of vrienden komen logeren. De gemeente heeft voor een deel van de reis gezorgd, en vandaag is een eerste groep uit Hongarije aangekomen. Wij hebben in het gemeentelijk stadion een welkomstcentrum en een tijdelijk onderkomen ingericht.

Bij deze eerste groep waarvoor wij verantwoordelijk zijn, was het duidelijk dat de mensen moesten rusten nadat zij hier waren aangekomen, aangezien zij uiterst vermoeid en kwetsbaar zijn. Met de hulp van gevestigde netwerken en een van onze zustersteden in Frankrijk konden wij hun een overnachting in Italië en een andere in Frankrijk geven voordat zij naar Leiria kwamen.

Nu worden wij geconfronteerd met dezelfde situatie met de groep uit Warschau, die verscheidene kinderen omvat, van wie er twee pas twee maanden oud zijn. Dus vraag ik nogmaals om de hulp van vrienden. De situatie is heel direct:

Aan het eind van de middag vertrekt een bus vanuit Leiria naar Warschau, met slechts één verplichte tussenstop. Ze verwachten daar in de vroege uren van zaterdagmorgen aan te komen. Aangezien er echter verplichte tijden zijn waarop de bussen moeten stoppen, zullen zij daar negen uur moeten blijven staan. Dus, in het ergste geval, zullen ze rond 14.00 uur vertrekken.

De bedoeling zou dan zijn rechtstreeks naar Rheine te reizen en daar de nacht van zaterdag op zondag door te brengen en zondagmorgen vroeg weer te vertrekken om de volgende stop in Frankrijk te maken (Bordeaux);

Ik vraag nu al of er een warme maaltijd/drankje kan zijn, dat zou perfect zijn;

De groep zal in totaal uit 60 personen bestaan (rekening houdend met reeds twee chauffeurs, twee brandweerlieden/paramedici, een tolk); Er is ook een kat en een hond in de groep.

Het ideale scenario zou zijn dat de hele groep samen op één plaats zou kunnen blijven, zoals een paviljoen of zo. Vanwege het grote aantal mensen, indien verdeeld over verschillende faciliteiten, gelieve idealiter slechts twee groepen te hebben.

Van wat ik kan zien in de lijst met namen, zou ik zeggen dat alle volwassenen vrouwen zijn en dan alleen de minderjarigen. Maar ik zal in de tussentijd een meer gedetailleerde analyse maken.

Het spijt me zo dat ik u allen hier in Rheine dit extra werk bezorg, maar in moeilijke tijden denken we het eerst aan de vrienden waarvan we weten dat we op ze kunnen rekenen.

Bij voorbaat dank voor alles wat u kunt doen.”

Het bestuur van de jumelagevereniging van de stad Rheine wil ook op dit verzoek ingaan en treft voorbereidingen voor overnachtingen en maaltijden voor de mensen uit Oekraïne.

Donaties worden verzocht op de gemeentelijke rekening nr. IBAN DE 65 4035 0005 0000 0642 53 bij de Stadtsparkasse Rheine. Trefwoord: “Donatiecampagne Oekraïne”.

Donatiebewijzen worden op verzoek verstrekt.