Nieuws

Oproep tot hulp van Oekraïne

Jumelagevereniging lanceert hulpcampagne “Vrienden helpen Vrienden” – Trakai en zustersteden worden rechtstreeks gesteund

RHEINE/TRAKAI. “Vrienden helpen vrienden” – onder dit motto doet de jumelagevereniging van de stad Rheine een oproep tot donaties om de mensen in Oekraïne te helpen.

De jumelagevereniging wil met name de Litouwse zusterstad Trakai steunen. “Onze Litouwse vrienden onderhouden twee stedenbanden met de steden Luzk en Ivano-Frankivsk in Oekraïne. Deze steden – die beide ongeveer 400 kilometer ten westen van Kiev liggen – moeten worden ondersteund met hulptransporten. Deze transporten zullen ook samen met de Poolse stad Koszalin worden georganiseerd.

“Wij zijn ervan overtuigd dat wij hier heel gericht en doeltreffend kunnen helpen”, zegt Reiner Wellmann, voorzitter van de jumelagevereniging Rheine. Samen met de zustersteden Borne, Bernburg en Leiria willen de inwoners van Rheine internationale hulp organiseren in de zusterstedenfamilie.

Zowel de burgemeester als de jumelagevereniging hebben contact opgenomen met het stadsbestuur van Trakai om een zo concreet mogelijke bijstand mogelijk te maken. Volgens informatie van de stad Trakai zijn generatoren, thermische dekens, slaapzakken, duurzaam voedsel (metalen blikjes), computerapparatuur (met inbegrip van printers) en eerste-hulp-kits momenteel het meest nodig. De hulp van Rheine is bedoeld om de zusterstad Trakai in staat te stellen deze hulpgoederen te kopen en zo snel mogelijk naar Oekraïne te vervoeren.

“We hebben al een grotere zending naar onze zustersteden gestuurd”, zei Evelina Sochiene, staflid van de Trakai burgemeester gisteren. “Vanuit Luzk ontvingen we vandaag een oproep om hulp dat er dringend medicijnen nodig zijn,” vervolgde Sochiene. De donaties van Rheine zouden ook hiervoor gebruikt kunnen worden. Sinds afgelopen donderdag worden 50 kinderen die zonder ouders uit Oekraïne zijn aangekomen, opgevangen in Trakai. “Dit vraagt enorm veel van ons hier op dit moment de klok rond. We zijn dankbaar voor elke vorm van hulp,” vervolgde Evelina Sochiene.

Donaties worden verzocht op de gemeentelijke rekening nr. IBAN DE 65 4035 0005 0000 0642 53 t.n.v. Stadtsparkasse Rheine. Trefwoord: “Donatiecampagne Oekraïne”.

Donatiebewijzen worden op verzoek verstrekt.

De jumelagevereniging van steden zal verslag uitbrengen over de hulptransporten en het gebruik van de donaties in coördinatie met de gemeente Trakai.