Nieuws

Omgaan met slaapstoornissen – niet “alleen” bij kanker

Samenwerkingsmanifestatie van het Centrum voor Volwassenenonderwijs Rheine en de ambtenaren voor gelijke kansen van de stad Rheine en het district Steinfurt.

Rheine. Op uitnodiging van het Centrum voor Volwassenenonderwijs en de ambtenaren voor gelijke kansen van de stad Rheine en het district Steinfurt zal de psychotherapeute en psycho-oncoloog Julia Nieland op woensdag 23 maart 2022 om 19.30 uur in het Centrum voor Volwassenenonderwijs Rheine, Neuenkirchener Str. 22, voorlichting geven over het thema: “Omgaan met slaapstoornissen – niet “alleen” bij kanker.

Goed slapen – Wat kan ik doen als gedachten me wakker houden? Waar moet ik overdag en ‘s avonds op letten, zodat ik goed kan slapen? Wat kan ik doen als lichamelijke klachten mijn slaap verstoren?

Slaapstoornissen zijn wijdverspreid en kunnen veel leed veroorzaken. In de context van kanker lijdt ongeveer 2/3 van alle getroffenen aan slaapproblemen. Het gaat onder meer om moeilijk inslapen, ‘s nachts lang wakker liggen en vroeg wakker worden. Meer dan een miljoen mensen in Duitsland kunnen niet meer slapen zonder slaappillen. Slaappillen zijn echter meestal geen oorzakelijke therapie en kunnen tot nieuwe problemen leiden, bijvoorbeeld doordat ze mensen afhankelijk maken. Zowel lichamelijke als psychosociale factoren kunnen slaapstoornissen veroorzaken.

De lezing geeft informatie over aspecten van het ontstaan, het onderhoud en de behandeling van slaapproblemen en laat mogelijkheden zien hoe de betrokkenen kunnen bijdragen tot een goede kwaliteit van de slaap. Het voorbeeld van kanker zal worden gebruikt om te illustreren hoe slaapproblemen ook in de context van lichamelijke ziekten kunnen worden aangepakt. Mythes en misvattingen over slaap zullen aan de orde komen. Verder zullen suggesties worden gegeven hoe bijvoorbeeld een carrousel van gedachten kan worden onderbroken en hoe het eigen gedrag en de eigen ontspanning de voorwaarden kunnen scheppen voor een goede nachtrust (b.v. door slaaphygiënische maatregelen).

Het evenement is gratis. Telefonische aanmelding (05971 939-124) is verplicht.

Foto: Spreker:Julia Nieland, psychologisch psychotherapeute, psychooncoloog (WPO), medewerkster van het Centrum voor Kankerbegeleiding in Münster.