Nieuws

“Wij hebben onze steun aangeboden

Informatiebrief van de Vereniging ter bevordering van de jumelage van steden

De voorzitter van de jumelagevereniging, Reiner Wellmann, richt zich met een informatiebrief tot de leden van de vereniging.

“Beste leden van de Jumelagevereniging.

Het is moeilijk om in deze turbulente tijden de juiste woorden te vinden om mee te beginnen. Het verschrikkelijke nieuws over de Russische aanvalsoorlog is sinds afgelopen donderdag in ieders gedachten. En de gebeurtenissen laten ook zien hoe nauw wij, als organisatoren van ontmoetingen en bemiddelaars van contacten, verbonden zijn met de actualiteit. De mensen in onze partnerstad Trakai hebben een veel emotionelere perceptie van de gebeurtenissen. Enerzijds omdat de Baltische staten sinds hun vreedzame onafhankelijkheid altijd zeer nauwlettend in de gaten hebben gehouden hoe het Kremlin in hun invloedssfeer optreedt. Anderzijds werd de doelgerichte smokkel van vluchtelingen uit Wit-Rusland afgelopen zomer reeds geïnterpreteerd als een vorm van hybride oorlogsvoering. Trakai is al vele jaren gejumeleerd met de Oekraïense steden Luzk en Ivano-Frankivsk. Wij zouden deze hulp van Trakai voor de twee direct getroffen steden willen steunen.

Wij hebben onze steun aangeboden aan onze partners in Trakai en aan de plaatselijke regering. Het moet doelgericht en doeltreffend zijn. Mogelijk zullen we om donaties vragen. De coördinatie vindt momenteel plaats in samenwerking met de stad Rheine. Zodra we een antwoord hebben van onze zusterstad, zullen we actief worden. Wij zouden heel blij zijn als wij ook steun zouden kunnen krijgen van de leden van de jumelagevereniging – in welke vorm dan ook. We zullen de details publiceren in de Münsterländische Volkszeitung.

De raad kwam drie dagen voor het uitbreken van de oorlog bijeen. We waren in goede stemming – en we besloten tot een paar dingen waarover ik u graag wil inlichten.

  1. De algemene vergadering, die volgens de statuten eigenlijk in maart had moeten plaatsvinden, hebben wij nu uitgesteld tot 6 mei. We komen om 18.00 uur bijeen in het Portugese vrijetijdscentrum aan de Stoverner Straße. Wij hebben de vergadering vervroegd, zodat er voldoende tijd is voor discussie en uitwisseling van ideeën. Noteer nu alvast de datum. De uitnodiging met de agenda zal u tijdig, eind april, worden toegezonden.
  2. Wij hebben besloten de populaire “Vrienden van de Stedenband”- bijeenkomsten nieuw leven in te blazen. De eerste bijeenkomst dit jaar vindt plaats op 16 maart om 10 uur in het koffiehuis van de Bönekerskapelle. We hebben de kamer in het linkergedeelte van het gebouw voor onszelf gereserveerd. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wij vragen om aanmeldingen onder T. 05971/939221 of per e-mail naar heike. Als zich meer deelnemers melden dan we daar kunnen onderbrengen, zoeken we een geschikte plaats.
  3. Wij willen weer deelnemen aan het evenement “Borne op z`n Best” Datum: zondag 22 april 2022. Wij zullen gebruik maken van een bus. Verdere details zullen volgen.
  4. Wij bieden ook een reis aan naar het Rozenfestival in Bernburg begin juni, van 3 – 5 juni. De busreis kost 40 euro per persoon, de overnachting in een tweepersoonskamer ca. 85 euro/nacht. Naast een bezoek aan het festival staan ook rondleidingen en sightseeing op het programma. Aanmeldingen kunnen worden gedaan bij Heike Born op T. 05971/939221 of per e-mail
  5. De fietstocht van Engelbert Nagelschmidt naar Bernburg voor het Rozenfestival was snel volgeboekt. Wij ontmoeten de fietsers in Bernburg op het stadsfeest en nemen de sportieve ambassadeurs van onze stad graag in de bus mee terug naar onze stad.

Tenslotte zou ik uw aandacht willen vestigen op een zeer interessant informatief evenement op 8 maart (dinsdag) om 19.00 uur in het forum van het Gymnasium Dionysianum. De jarenlange militair attaché van de Duitse ambassade in Moskou, brigadegeneraal (ret.) Reiner Schwalb, zal spreken over het onderwerp “Rusland – een land vol tegenstellingen”. De organisator is onze samenwerkingspartner, de Rheine Sectie van de Society for Security Policy. In het licht van de huidige gebeurtenissen zou dit evenement werkelijk een zeer interessante informatiemogelijkheid moeten zijn.

In deze ontroerende tijden heeft het logo van onze homepage met de titel “friendsineurope” naar mijn mening een buitengewone betekenis gekregen. Dit alles hadden wij niet kunnen voorzien toen wij vorig jaar samen met het communicatiebureau “expectmore” de voorbereidingen troffen. Ik zou u willen aanraden af en toe eens een kijkje te nemen op www.friendsineurope.com. Wij verstrekken daar zeer actuele informatie over wat er in onze partnersteden gebeurt. Vooral nu, in deze uitzonderlijke historische situatie.

Ik wens u het allerbeste in deze uiterst stressvolle tijden. En ik wens niets liever dan de volgende nieuwsbrief van de jumelagevereniging te kunnen versturen onder mooiere en hoopvollere omstandigheden.