Nieuws

Oorlog in Oekraïne – Rheine helpt

Rheine. “De situatie in Oekraïne is dramatisch, humanitaire hulp is nu absoluut noodzakelijk”, verklaarde wethouder Raimund Gausmann vandaag. Bij het ministerie van Onderwijs, Sociale Zaken, Migratie en Integratie is een intern crisisteam gevormd dat moet zorgen voor de huisvesting en sociale ondersteuning van mensen uit Oekraïne en dat het aanbod van hulp en giften moet coördineren.

“We zijn in Rheine voorbereid om vluchtelingen op te vangen,” legt Raimund Gausmann uit. Momenteel kunnen 50 mensen snel en onbureaucratisch worden ondergebracht, en verdere capaciteiten worden nu door de stad Rheine geactiveerd. Over de mate waarin de vluchtelingen centraal zullen worden opgevangen en verdeeld, bestaat nog steeds onduidelijkheid tussen de federale regering en de deelstaten. De Vereniging van Steden en Gemeenten gaat ervan uit dat de gemeenten in de loop van deze week concrete informatie zullen ontvangen. “Wij gaan er echter ook van uit dat veel mensen uit Oekraïne contact zoeken met familieleden en vrienden die in Duitsland wonen en op die manier in de steden aankomen. Dit is ook het geval in Rheine”.

Om het hulpaanbod en de vragen te coördineren, heeft de stad Rheine een centrale hulplijn ingesteld. Van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur kunnen mensen die een flat of kamer kunnen aanbieden of een donatie willen doen, bellen naar 05971 939-990 of een e-mail sturen naar De stad Rheine zal vraag en aanbod op elkaar afstemmen. De hotline is ook beschikbaar voor familieleden en verwijst hen in geval van technische vragen door naar de verantwoordelijke gemeentelijke contactpersonen of adviescentra.

“Wij maken ook gebruik van de brede alliantie van geëngageerde instellingen, integratieraden, adviescentra, onafhankelijke aanbieders, kerken en religieuze gemeenschappen en verenigingen,” legt Gausmann verder uit. Zijn team heeft mensen uitgenodigd voor een online bijeenkomst vandaag, maandag, om de hulpaanbiedingen te netwerken en zal binnenkort meer informatie bekendmaken op www.rheine.de. “In 2015 toonde Rheine zich opnieuw solidair en betrokken bij de opvang van vluchtelingen door de samenwerking van de hoofd- en vrijwilligerssector. Ik ben blij dat we deze basis hebben en daarop kunnen voortbouwen,” besloot Gausmann.