Nieuws

Een speciaal dierenkind – nakomelingen van de baardapen

In januari is in NaturZoo Rheine een bijzonder dierenkind geboren, dat zich nu steeds meer ontdekkend en speels aan de bezoekers voorstelt: Een baardaapmeisje groeit op in het apenhuis. Na een onderbreking van 6 jaar is dit het eerste jonge dier dat in de NaturZoo weer opgroeit tussen deze zwarte makaken met de gelijknamige grijze baard.

De lange onderbreking was een wens van het fokprogramma voor deze primaten, die veel voorkomen in West-India. De soort staat op de Rode Lijst als zeer bedreigd: Vooral de vernietiging van habitats – ontbossing van de bergwouden – heeft ertoe geleid dat de populatie is teruggelopen tot slechts ongeveer 2.500 dieren.

Maar plaatsen zijn ook schaars in dierentuinen. 300 baardapen leven in 40 Europese dierentuinen. Dit betekent dat de houderijcapaciteit bijna uitgeput is en dat de populatie intensief moet worden beheerd, waarbij inteelt moet worden vermeden en een “gezonde demografische populatie” in stand moet worden gehouden. Zo zijn de vrouwelijke baardapen in de Nature Zoo de afgelopen jaren hormonaal geïmplanteerd om te voorkomen dat zij zich voortplanten. Maar nu kon en moest er weer een jong dier komen, vooral om de sociale stabiliteit van de groep te waarborgen. Want de jongen zijn ook vredestichters in conflicten tussen volwassen dieren, en de jongere wijfjes moeten van het opvoedende voorbeeld van andere groepsleden leren om op een dag zelf goede moeders te zijn.

De jonge baardaap is dus veel meer dan een “schattig jong dier” en is een voorbeeld van de zeer complexe planning van de dierenpopulatie in de huidige zoölogische tuinen.