Nieuws

Test: Community medewerker met bodycam

BORNE. Wetshandhavers van de gemeente Borne die in het veld werken, dragen vanaf 1 maart 2022 tijdelijk een bodycam. Het is een proefproject voor een periode van zes maanden. Een bodycam is een kleine draagbare camera die goed zichtbaar is op de kleding van medewerkers. Je zet de bodycam aan als een situatie uit de hand dreigt te lopen. Hierdoor kunnen ze hun werk beter en veiliger doen.

De politie kan de opnames gebruiken als bewijs en bij de behandeling van een klacht over het handelen van de medewerkers. De opnamen die met de bodycam zijn gemaakt, zijn versleuteld. Dit betekent dat niemand het zomaar kan zien, ook niet als bijvoorbeeld de bodycam wordt gestolen.

Hoe worden de bodycams gebruikt door de medewerkers?

– Een bodycam is een kleine camera die op kleding wordt geplaatst en foto’s kan maken.

– De medewerker begint pas met opnemen in situaties die escaleren (dreigen).

– Hij waarschuwt altijd eerst en begint dan pas met opnemen.

– De bodycam staat altijd in de stand-bymodus. Wanneer de medewerker op de opnameknop drukt, neemt de bodycam ook een paar seconden eerder op. Op deze manier wordt ook de oorzaak van de situatie vastgelegd.

– De wetshandhavers zijn bevoegd om zelf te beslissen wat ze willen opnemen. Hiervoor hoeft geen toestemming te worden verkregen van de personen die in beeld komen. Je kunt dus niet weigeren om gefilmd te worden.

– Als alles in orde is, wordt de bodycam niet gebruikt. De beelden worden altijd automatisch overschreven (na 30 seconden).

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de gemeente Borne op 74 14074. Meer informatie is ook te vinden op www.borne.nl/bodycams.