Nieuws

Nieuwe accenten in de August Macke kamer

Ursula Lütkemeyer (links) en dr. Tanja Pirsig-Marshall met de kleine bronzen sculptuur

August Macke (1887 – 1914) is een van de internationaal bekendste kunstenaars die in de Westfaalse Galerij in het Museum Kloster Bentlage worden gepresenteerd. De kunstenaar, geboren in 1887 in Meschede, Westfalen, nam deel aan de beroemde tentoonstellingen van de “Blaue Reiter” in München, die rond 1910 de huidige expressionistische tendensen presenteerden. Hij woonde en werkte in zijn eigen huis in Bonn met zijn vrouw Elisabeth Erdmann-Macke. In 1914 vertrok hij met zijn kunstenaarsvrienden Paul Klee en Louis Moilliet voor een “Tunisreise”, maar slechts enkele maanden later sneuvelde hij op 27-jarige leeftijd in de Eerste Wereldoorlog.   

Sinds de opening van de Westfaalse Galerij in 1996 herdenken geselecteerde schilderijen uit het bezit van het LWL Museum voor Kunst en Cultuur, Münster, deze beroemde en populaire kunstenaar. Nu is de presentatie daar uitgebreid met nog meer leningen. Dr. Tanja Pirsig-Marshall, conservator moderne kunst en adjunct-directeur van het museum Münster, is verheugd over de nieuwe presentatie samen met Ursula Lütkemeyer M. A., adjunct-directeur van het Museum Kloster Bentlage.

In het midden: een kleine bronzen sculptuur van de kunstenaar met een vrouwelijk naakt, het bewijs dat August Macke, die vooral bekend werd als schilder en tekenaar, in de jaren rond 1910 bij verschillende gelegenheden ook andere technieken, uitdrukkingsvormen en kunstmaterialen verkende. Het beeld werd rond 1912 in de “Bildgießerei Hermann Noack” gegoten naar een model van August Macke, dat zich ook in het LWL Museum voor Kunst en Cultuur bevindt. Het model en de in Bentlage tentoongestelde bronzen versie werden door de ervengemeenschap Macke aan het museum in Münster geschonken.

Naast de reeds bekende werken – een vroeg zelfportret, twee bloemstillevens en het geschilderde grote vrouwelijk naakt – zijn nu in de tentoonstellingsruimte van het Kloster Bentlage een Venetië-zicht uit 1905 en een portretstudie ten voeten uit van zijn schoonmoeder Sophie Gerhardt te zien, die laten zien hoe August Macke door middel van licht- en donkercontrasten de ontplooiing van de kleur en de helderheid daarvan bestudeert.

De schilderijen en beeldhouwwerken kunnen worden bezichtigd tijdens de volgende openingsuren van het museum met gratis toegang: Van dinsdag tot zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur en zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Het overleggen van het 2G-bewijs is momenteel vereist voor toegang. Informatie: 05971 – 920610 (weekdagen)/ 05971 – 918450 (kassa van het museum tijdens de openingsuren in het weekend).

Foto: