Nieuws

“Rheine te traag voor ombouw voor de e-auto”.

SPD herinnert aan motie “Masterplan Elektromobilität”

Over elektromobiliteit schrijft de SPD-parlementaire fractie:

De politici in Rheine discussiëren momenteel over de doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn. “De stad Rheine moet veel ambitieuzer worden bij het uitvoeren van maatregelen, anders zullen we dit doel in 2030 niet gemakkelijk bereiken”, benadrukte SPD-fractieleider en deelstaatparlementskandidaat Dominik Bems (foto). Bijna 20 procent van de CO2-uitstoot is te wijten aan het wegverkeer. Naast het versterken van lopen en fietsen en van het lokale openbaar vervoer, is elektrische mobiliteit een van de belangrijkste bouwstenen in de omslag naar een klimaatvriendelijker mobiliteit. “De mensen in Rijnland zullen ook in de toekomst in aanzienlijke mate op hun auto blijven vertrouwen. Slechts een deel van hen zal kunnen overstappen op bus en trein. Vooral in een landelijke regio als rond Rheine zullen velen de auto nodig blijven hebben op weg naar hun werk of boodschappen,” vervolgt Bems. “Elektrische mobiliteit is hier de doorslaggevende oplossing”, zegt SPD-raadslid en lid van de Commissie voor Stadsontwikkeling, Milieu en Klimaatbescherming (StUK) Volker Brauer. “Reeds een jaar geleden hebben wij als SPD-parlementaire fractie daarom gevraagd om een elektromobiliteitsoffensief of het masterplan elektromobiliteit. Helaas is er sindsdien niet veel gebeurd.”

Met de motie had de SPD-fractie de uitbreiding van de oplaadinfrastructuur en het creëren van aanbiedingen voor het delen van e-auto’s willen versnellen. “Rheine is te traag als het gaat om het uitbreiden van de oplaadinfrastructuur,” verklaarde lid van de bouw- en mobiliteitscommissie en SPD-raadslid Andre Schaper. Door de aanleg van de parkeerplaats voor de bouw van het hotel op het oude Hertie-terrein verdwijnt ook het enige voor het publiek toegankelijke oplaadstation zonder slagboom op de parkeerplaats van Köpi. “Juist parkeerplaatsen waar tijdens het opladen geen parkeergeld hoeft te worden betaald, zijn aantrekkelijk voor de lokale bevolking en buitenlanders die naar onze Emsstadt komen om te winkelen”, zegt Bernhard Kleene, woordvoerder voor bouw en mobiliteit. Een goede oplaadinfrastructuur in het stadscentrum kan dus ook een promotie betekenen voor de detailhandel en de gastronomie. Niet alle oplaadstations in Rheine hebben een identificatienummer waarmee de stations via een app of een servicetelefoonnummer geactiveerd kunnen worden als een station buiten gebruik is.

“Vanaf dit jaar gelden ook andere regels: Bij nieuwe oplaadpunten moet het mogelijk zijn om met een krediet- of debetkaart te betalen. Betalingsmogelijkheden via een app zouden ook wenselijk zijn om de oplaadopties verder te vereenvoudigen. Ook hier moeten we meer in de 21e eeuw komen”, maakte SPD-raadslid Volker Brauer nog eens duidelijk. De SPD-fractie ziet ook de noodzaak in van maatregelen voor de elektrificatie van de stadsbus. De sociaal-democraten dringen opnieuw aan op een snellere uitbreiding van de elektromobiliteit. “Rheine loopt op dit moment nog lang niet voorop op dit gebied en moet een inhaalslag maken ten opzichte van andere gemeenten”, concludeert Bems. Daarom zal de SPD-fractie in de bevoegde commissies opnieuw naar haar motie verwijzen en aandringen op een snellere uitvoering.